Сторінки

четвер, 1 березня 2018 р.

Що читають бібліотекарі

Роздобудько, Ірен. Подвійна гра в чотири руки [Текст]: роман / І. Роздобудько. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 220, [4] с. : іл. 

Це вже далеко не перша книга Ірен Роздобудько в моєму списку читання. Українська журналістка, письменниця, сценаристка, поетеса. Лауреат та переможець літературних конкурсів «Коронація слова»; володар відзнаки «Золотий письменник України», вона однозначно завоювала свого читача.
Автор постійно експериментує з жанрами і це дуже цікаво. Цього разу письменниця створила чудовий, витончений детектив.
Книга «Подвійна гра в чотири руки» написана легко й читається так само. Погодьтеся, інколи серйозна література може почекати. Читачеві хочеться чогось легкого, невимушеного, так званого «розважального» жанру.
Цей ретро-детектив поєднав гумор, непоганий, але злегка передбачуваний сюжет, ну і звичайно ж,  любовну історію. Без неї - нікуди. 
В книзі немає довгих описів і глибоких роздумів на декількох сторінках. Але саме тим книга й цінна. Все просто і зрозуміло. Головні герої книги - Муся і Олексій – чарівні та харизматичні, і ти віриш, що все у них буде добре. А оскільки це детектив, то слідкувати за розвитком сюжету дуже цікаво. Всі ці плюси доповнює цікаве місце розвитку подій - круїзний лайнер «Цариця Дніпра». 
Юна Марія Гурчик, дочка поліційного генерала, обожнює дві речі: детективи доктора Шерла та розслідування загадкових злочинів. Ось і цього разу норовлива дівчина, що вважає себе знавцем криміналістичних сучасних віяній, не може відмовитись від нової справи! Убито талановитого інженера, а з його дому викрадено креслення нової моделі аероплана. Ниточка розслідування приводить Мусю до пароплава «Цариця Дніпра». Десь на його палубі серед респектабельних пасажирів зачаївся вбивця… Не вагаючись, відчайдушна дівчина вирушає у смертельно небезпечний круїз. Під підозрою всі! Та не всі виживуть…
Ще один герой - Олексій Крапка, слідчий-невдаха із Києва, - розумний, наполегливий, з драмою за плечима, але надією в очах і, обов'язково, з почуттям гумору! Саме йому буде допомагати (а може й заважати) енергійна діяльність Мусі.
Не дивно, що між двома молодими людьми, захопленими спільною справою, спалахує романтичне почуття.
Легка і хороша книга. Герої живі й позитивні. Мила, романтична й інтригуюча кримінальна історія, доречні і дотепні жарти. 
Дуже багато вдалих і дотепних висловів, що хочеться процитувати:
«Дуель – це прекрасно, панове. Ми надто багато балакаємо. У словах помирає істинна краса вчинків і помислів. Ми припинили лазити у вікна до коханих жінок». Або ж : «Чоловіче товариство мов бджоли: то до однієї квітки кинуться, подзижчать, крильцями помахають, пилок солодкий потрусять - і до іншої летять, цокаючи підборами модних штиблет». 
Мені здалося, що книга чимось невловимо нагадує романи про Ераста Фандоріна. Можливо, автор є прихильником таланту Бориса Акуніна.
А ще роман  дуже «кінематографічний» і,  на мою думку, за ним можна зняти якісний цікавий фільм, що матиме успіх у глядача.

Тетяна Сівач , провідний бібліотекар ЦКХ


 Більше про бібліотеку тут
 Ми в соціальних мережах:  Twitter  Facebook

Немає коментарів:

Дописати коментар