Сторінки

середу, 14 березня 2018 р.

Винахідники, віват!


 Моє покликання – патентознавець!

Агнія Анатоліївна Скрипниченко народилася 5 червня 1936 року в Росії. Отримала три вищі освіти: гуманітарну, технічну, правову (патентну).Свою відданість і любов до техніки, винахідництву пронесла через все своє життя.
Свою трудову діяльність вона почала у 1957 році  на посаді викладача іноземної мови у Казахстані, в Балхашському гірничо - металургійному технікумі. Потім захопилася патентною справою і перейшла до патентного бюро Балхашського гірничо – металургійного комбінату, де  працювала до 1970 року. 
У 1967 році Агнія Анатоліївна переїжджає до Дніпропетровська і працює на Дніпропетровському радіорелейному заводі патентознавцем. Потім була робота в Дніпропетровському філіалі Гіпрорудмаша в патентному секторі. Агнія Анатоліївна працювала і в Інституті ВНДІМЕХЧЕРМЕТі в патентно-ліцензійному відділі. Був досвід роботи і в Дніпропетровському філіалі ВДПД Держкомвинаходів СРСР з 1982 до 1984 року. За завданням ВДПД Держкомвинаходів здійснювала навчання патентній, ліцензійній та винахідницькій справі персоналу навчальних, дослідницьких, проектних інститутів та підприємств промисловості. Скрипниченко А.А. була директором вищих державних курсів патентної інформації (ВДКПІ) в Дніпропетровську. Агнія Анатоліївна займалась також патентно-ліцензійною роботою в Дніпропетровському проектному інституті в патентно-ліцензійному відділі.
А з грудня 1982 року і до сьогодні  вона є консультантом інформаційно-консультаційного центру «Інтелектуальна власність» в нашій бібліотеці, в патентно - технічному відділі. Надає методичну допомогу винахідникам в оформленні заявок, проводе активну просвітницьку роботу.
Агнія Анатоліївна входила в 10-топ патентознавців ВДПД Держкомвинаходів. 
В її житті була зустріч яка запам`яталася на все життя. Вона була особисто знайома з Борисом Немцовим! Він був її учнем. Їх зустріч відбулася у м. Горький, в інституті Радіофізики. Це був 1984 рік. Борис Немцов був молодим обдарованим спеціалістом і слухачем курсів з патентознавства які вела Агнія Анатоліївна.
Вона досконало володіє  німецькою та французькою мовами, що  дає можливість  читати іноземні патенти без перекладача. Скрипниченко була першим патентознавцем яка продавала за кордон ліцензії. Вартість першої, яку придбала Німеччина, 100 тисяч марок!
Протягом свого життя Агнія Анатоліївна навчила мистецтву патентознавства понад 500 тисяч спеціалістів!
Вона незвичайна людина,  прагне допомагати кожному і піклуватися про людей. Приходячи до нас у відділ, вона знає сімейні проблеми кожного співробітника. Завжди запитує: «Як справи чим я можу бути вам корисною?». Агнія Анатоліївна приймає активну участь у цікавих зустрічах, засіданнях клубів, які проходять у патентно-технічному відділі.

                            Тетяна Мищенко, завідуюча  патентно-технічного відділу 



 Більше про бібліотеку  тут
 Ми в соціальних мережах:  Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар