Сторінки

вівторок, 21 березня 2017 р.

Світ знань нових видань

Белічко, Наталія. Георгій Малаков. Життя і творчість / Н. Белічко, Д. Малаков. – К.: Мистецтво, 2015. – 224 с. : іл. 

Видання присвячене художнику «шестидесятнику» Георгію Малакову.  На хвилі хрущовської «відлиги», на виставці 1961 року у Манежі він показав у своїх естампах події, пов'язані  з обороною, окупацією та визволенням Києва,  заживши собі слави мистецького літописця столиці часів війни. Не помилюся, якщо скажу, що всі ми бачили лінорети «Київ. 1941-1945», «Київ у грізний час», які стали хрестоматійними, бо ніхто не відображав події так правдиво і масштабно. 
Він був майстром пророчим, під час Київської  виставки того ж 1961 року, присвяченій Кобзарю на двох аркушах серії ліноретів «Т.Г.Шевченко» ніби то ненароком намалював блакитне і жовте тло. До Незалежності було ще 30 років, але його геній все відчував. Теж саме відбулося і з символом маків, коли у серії 1967 року, який з'явився у великоформатній серії «Київ у грізний час»: червоні маки, що проросли крізь пробиту солдатську каску. Минуло півстоліття, і, червоний мак в Україні став офіційним символом пам'яті про загиблих у Другій Світовій Війні.
Звертався він і до тематики середньоєвропейського середньовіччя,  романтики морських пригод в ілюстраціях до «Декамерона», «Тіля Уленшпігеля» та «Квентіна Дорванда». Тема європейськості простежується і в ліноритах для поезії Лесі Українки, і в серіях акварелей та естампів, присвячених сучасним художникам Західної Європі, де йому пощастило побувати, тільки-но почала спадати «залізна завіса». Участь в висвітленні радянських «локацій» масштабних будівництв та об’єктів, він принципово не брав, офіціозного прафосу не було в нього ніколи. 
Його більш приваблювали ілюстрації до пригодницьких романів, казок, листівок та журналів, які й досі визнають його авторськими «знаками» та полюбляють. 
Отже, до вашої уваги видання, здатне розкрити всю палітру талантів українського майстра із грецьким корінням,  народженого у родині київських інтелігентів і подолавшого кордони  часу впевнено та назавжди.  
До фондів бібліотеки книга потрапила у дарунок від «Української бібліотечної асоціації». 



 Ми в соціальних мережах:  Vkontakte  Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар