Сторінки

понеділок, 6 березня 2017 р.

Неймовірно, але правда

Цінний каталог

Про склад книжкового фонду дає уявлення «Каталог Екатеринославской общественной библиотеки 1859», надрукований в міській друкарні Козловського, з обов’язковою поміткою цензора. Каталог складається  з 11 розділів: 1. Богослов’я і філософія; 2. Юридична література;  3. Політекономія; 4. Медицина; 5. Математика і природознавство; 6. Історія та біографія; 7. Географія; 8. Мовознавство; 9. Словесність; 10. Періодичні видання, наукові  та літературні збірники; 11. Живопис та архітектура.
Найбільшим в каталозі є відділ словесності (художня література і літературознавство), в якому нараховується 135 книг російською та 8 книг французькою мовами. В ньому можна знайти твори Гоголя, Пушкіна, Лермонтова, Жуковського,  Марлінського  (Бестужева), Тургенєва, Державіна та багатьох інших. Відділ «Математика і природознавство» містить багато цінних книг. Серед них: «Словарь ботаніческий. - СПб, 1795»,  «Ейхвальд, Е.І. Палеонтологія Россіи. – СПб., 1850» тощо.
Найменший відділ «Живопис та архітектура» нараховує лише п’ять назв.
Не обійшлося й без казусів – відділ каталогу «Політекономія», окрім профільної літератури,  включає книги про кімнатне квітникарство, кримських коней, англо-французьку політику в східному питанні,  і навіть «руководство по производству сукна», що свідчить про низьку культуру класифікації книжкового фонду.
Більш повну інформацію про наповнення каталогу ви знайдете за посиланням http://www.libr.dp.ua/fullkr/?pbp=167#javascript:void(0);

Пупченко, Володимир. До історії бібліотечної справи на Дніпропетровщині (1830-1917 рр.): матеріали досліджень / В. Пупченко. - Дніпропетровськ: ДОУНБ, 2007. – 48 с.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Vkontakte  Facebook  Twitter




Немає коментарів:

Дописати коментар