Сторінки

вівторок, 13 вересня 2016 р.

Згадаємо Бориса Харчука

Сьогодні мало б виповнитись 85 років українському письменнику Борису Микитовичу Харчуку.
Письменник був наділений епічним талантом. Він - автор панорамного роману "Волинь" у 2-х томах і 4-х книгах, який фахівці називають продовженням "Волині" У. Самчука. Майже перед самою смертю Борис Харчук намагався уникнути соцреалістичного канону у найважливішому своєму творі.
Головною темою його творчості була актуальна й на сьогодні тема занепаду селянської цивілізації і роду, як останнього прихистку людини перед невблаганною і жорстокою дійсністю. Про це написані його романи "Місяць над майданом" (1970 року, друга редакція "Майдан" - 1991 року), "Кревняки".
Борис Харчук чи не першим в українській літературі звернувся до повстанської теми. Уже незадовго до його смерті у періодиці було опубліковано повість про кохання повстанської зв'язкової та посібника енкаведистів - "Вишневі ночі" (1989).
Б.Харчук залишився у літературі одинаком - поза поколіннями, хоча у визначальному таки був однодумцем "шістдесятників", вважаючи, що основна функція літератури - не пропагандистська і не виховна, "головна її функція - творити народ" (Б. Харчук).  



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар