Сторінки

четвер, 8 грудня 2022 р.

Що читають бібліотекарі

 

Дашвар, Люко Як тато вбився: оповідка гротескного характеру / Л. Дашвар // Дебют. – Херсон. – 2021. – № 2. – С. 4–35.


 

Лю́ко Дашва́р (справжнє ім'я Ірина Іванівна Чернова) – українська письменниця, сценаристка.

Лавреатка літературної премії Коронація слова: у 2007 році роман «Село не люди» здобув ІІ премію та премію «Дебюту року» від книжкового порталу «Друг Читача», у 2008 році за «Молоко з кров'ю» стала дипломанткою конкурсу, а 2009 року її роман «Рай. Центр» отримав диплом «Вибір видавців».

 

Раніше не читала творів письменниці, але оскільки знала її як авторку бестселерів, вирішила прочитати один із останніх творів – повість гротескного характеру під провокаційною назвою «Як тато вбився». Тим більше, що гротеск – жанр, який ґрунтується на химерному поєднанні фантастичного та реального, прекрасного та потворного, трагічного та комічного, життєподібного та карикатурного.

За допомогою гротеску автор створює спеціальний гротескний світ, аномальний, дивний, у якому реальне та нереальне несподівано постають в органічній єдності.

Сюжет твору несподіваний та нестандартний, як і має бути в цьому жанрі. Адже при цьому відчувається, що прототипи літературних героїв та сюжету здебільшого почуті чи побачені письменницею у реальному житті.

Твір опубліковано у 2020 році, але при читанні щоразу спадають на думку паралелі з сьогоднішніми подіями в країні та в суспільстві. І не залишає відчуття, що твір написано сьогодні, на злобу дня. Тут і тема батьків і дітей, патріотична тематика та тема війни. Іноді навіть виникало відчуття, що читаю не художній твір, а політичну сатиру.

Однак, можу сказати, що спочатку оповідка читається дещо важкувато, поки не вживешся в лексику, не зацікавишся розвитком сюжету.

Не можу рекомендувати для прочитання тим, хто очікує суто фантастичного чи детективного мотивів. Тут швидше спроба жанром гротеску показати соціальні та філософські проблеми нашого суспільства.

 

Галина Коротоножкіна, головна бібліотекарка відділу періодики 


Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар