Сторінки

пʼятницю, 23 грудня 2022 р.

Винахідники, віват!

 

Зроблено в Україні

Група українських інженерів із Дніпра розробила безпілотник із різними модифікаціями для подолання ворожої ППО та ефективнішого виконання бойових завдань, який у кілька разів дешевше західних аналогів і при цьому не поступається їм за характеристиками. Це спеціальний контейнер для 20 набоїв ВОГ-17М, які впадуть точно на голову окупантам.

Над проєктом працють унікальні спеціалісти, зібрані з центрів аєрокосмічної галузі Дніпра та Харкова, здатні вирішувати будь-які завдання для створення БПЛА для потреб ЗСУ. Крім того, над проєктом працюють й іноземні спеціалісти. Наприклад, троє програмістів із Австралії, США й України знайшли помилку в програмі автопілота за півночі, вона дуже заважала при автоматичному злеті.

Володимир Яценко розповідає: «Ми створили універсальний кадр, який модифікується для
потрібного бойового завдання протягом години – від тактичної (розвідник або ударний дрон) до оперативної (робота на великих відстанях від лінії фронту з тим самим функціоналом). Наші безпілотники відрізняються від китайських, європейських і американських аналогів. Ми поставили собі завдання зробити дуже дешевий і дуже ефективний БПЛА, спеціально пристосований для вирішення бойових завдань. Є такий показник як ймовірність подолання РЕБ та ППО противника. За розрахунками він у нас один із найкращих за рахунок застосування нових технологій, а його дешевизна нівелює збитки від його втрати під час виконання бойового завдання. У нас був випадок, коли один із безпілотників, який ми передали ЗСУ, окупанти 10 днів не могли збити засобами ППО. Щоб його знищити, вони використовували ракету БУК. Уявіть собі проста, практично базова модель безпілотника, яка коштувала не більше 5 000 доларів, змусила ворога витратити ракету ціною 200 000 доларів!».

Ініціатор проєкту Володимир Яценко зазначає: «При розробці українських БПЛА ми маємо рухатися у бік «Тесли», а не «Мерседеса». Війна в Україні показала, що у сучасному світі перевагу в бою має той, хто має більше артилерії та безпілотних літальних апаратів для наведення вогню на цілі. Якщо ситуація з озброєнням завдяки США та країнам ЄС поступово покращується, то з дронами все набагато гірше. Бізнес і волонтери за три місяці війни скупили майже всі придатні варіанти, що викликало дефіцит безпілотників по всьому світу та відповідно різкий стрибок цін. Тому сьогодні ЗСУ просто потрібні сотні недорогих БПЛА оперативно-тактичного рівня, захищених від засобів радіоелектронної боротьби та ППО».

Володимир Яценко зазначає, що його захоплення – авіація, він пілот вертольота. Але, на жаль, небо закрите для цивільної авіації, тож старт програми з безпілотниками – це продовження його хобі, яке переродилося на серйозний проєкт.

далі буде

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно-технічного відділу

Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 


Немає коментарів:

Дописати коментар