Сторінки

середу, 16 грудня 2015 р.

У День народження Джейн Остін

16 грудня 2015 виповнюється 240 років від дня народження відомої англійської письменниці Джейн Остін. Вона - одна з небагатьох жінок свого часу, яка не просто домоглася успіхів у літературі, а й зуміла залишитися популярної аж до наших днів. Її романи об'єднують в собі іронію, тонкий психологізм, підкорюють нехитрою щирістю і пpocтoтoю cюжeту нa тлі глубoкoгo пcіxoлoгічнoгo пpoникнення в дyші гepoев.
Письменницю по праву вважають «першою леді» англійської літератури. Її твори обов'язкові для вивчення у всіх коледжах і університетах Великобританії. Вони досі приваблюють і чарує кінематографістів, по всьому світу створюються меморіальні центри і музеї, літературні клуби її імені. Існує навіть сайт в Інтернеті, який щодня-щотижня поповнюється критичними статтями та есе, присвяченими творчості «міс англійський роман».
Джейн померла 18 липня 1817 в Вінчестері. Їй був 41 рік. Перед смертю вона намагалася закінчити свій останній роман «Сендітон». Сім'я письменниці сумлінно зібрала і зберегла всі написане нею. Три товстих томи стали основою для повного зібрання творів Джейн Остін, випущеного рівно через сто років після її смерті.
Джейн Остін була першою європейською письменницею, яку визнали інші класики світової літератури (наприклад, О. де Бальзак і У. Теккрей). Великим шанувальником її таланту був Вальтер Скотт. Її дотепність і вміння правдиво зобразити англійське суспільство досі викликає захоплення у критиків і читачів. Думається, сама письменниця не могла і уявити собі, що колись її романи будуть не тільки перекладені різними мовами світу, а й неодноразово екранізовані: наприклад, по одному тільки «Гордість і упередження» було знято 4 фільми та 2 серіалу.
Згідно опитування сучасних авторів, серед любовних романів книга Джейн Остін «Гордість і упередження» є найкращим твором даного жанру всіх часів і народів.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар