Сторінки

пʼятницю, 25 серпня 2023 р.

Пунктир

Віктор Франкл: «Щастя подібне до метелика…» (завершення)

Бібліотека Конгресу включила книгу Віктора Франкла «Людина в пошуках справжнього сенсу» до десяти найвпливовіших книг Америки. Цікавий факт, що коли Франкла запросили виступити у в'язниці Сан-Квентін його погляди щодо особистої відповідальності, провину та спокуту знайшли такий відгук серед ув`язнених, що до нього звернулися з проханням передати особливе побажання-повідомлення засудженому до страти.
Логотерапія підкорює світ, і у Міжнародному університеті Сполучених Штатів ( м. Сан-Дієго, штат Каліфорнія) є відповідна кафедра, де проводять  Всесвітні конгреси, а найвидатніша учениця Франкла Елізабет Лукас відкрила відповідний інститут у південній Німеччині.
Справді цікаво та повчально перегорнути сторінки автобіографії Франкла «Спогади» та його визнаної книги: «Людина в пошуках справжнього сенсу».
Віктор помирає у дев`яносто два від серцевої недостатності.
Людина, яка профессійно займалася альпінізмом та здійснювала одиночні польоти підкорила в своєму житті не лише небо, а й головну вершину –свободу. Свободу в тому, щоб за будь яких обставин обирати власний неповторний шлях.
Однією з його улюблених є цитата Фрідріха Ніцше: «Той, хто знає, „навіщо“ жити, подолає майже будь-яке „як“».
Підкорювач будь-яких вершин Віктор Франкл у «Пунктирі».

 «Любов – це єдиний спосіб затримати іншу людину в глибині її особистості».

«Люди, які ведуть свій "календар", можуть з гордістю та радістю розмірковувати про своє життя, яке вони прожили сповна».
«Можна відібрати в людини все, крім одного: останньої з людських свобод – свободи в будь-яких обставин вибрати, як до них поставитися, вибрати свій шлях».
«Найкращий спосіб досягти особистої реалізації – це присвятити себе безкорисливим цілям».
«Наша найбільша свобода – це свобода вибору нашого ставлення».
«Неважливо, що ми не чекаємо нічого від життя, скоріше, якщо життя чекає чогось від нас».
«Смерть може викликати страх лише у тих, хто не знає, як заповнити час, який їм відведено на життя».
«Чоловік – син свого минулого, але не його раб, і він – батько свого майбутнього».
«Щастя не можна переслідувати, воно повинно прийти».
«У наше життя приходить радість, коли ми маємо чим зайнятися; є кого любити; і є на що сподіватися».
«Щастя подібне до метелика. Чим більше ловиш його, тим більше воно вислизає. Але якщо ви перенесете свою увагу на інші речі, воно прийде і тихенько сяде вам на плече».
«Ми повинні були пробуджувати волю до життя, до продовження існування, до того, щоб пережити висновок чи володіла людина вірою в сенс життя».
«У концтаборах ми бачили і були свідками товаришів, які поводились як свині, а інші – як святі».
«У кожного є певне покликання або місія в житті. Кожен повинен виконати певне завдання, яке вимагає виконання».

Фото https://excellencereporter.com/2019/06/21/viktor-frankl-on-the-wisdom-and-the-meaning-of-life/

Джерела: https://www.viktorfrankl.org/biography.html

https://uk.warbletoncouncil.org/frases-de-viktor-frankl-6326

Франкл, Віктор. Лікар та душа. Основи логотерапії / В. Франкл. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 318 с. – Бібліогр.: с. 305–319.

Франкл, Віктор. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі / В. Франкл ; пер. з англ. О. Замойська. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. – 160 с. – Пер. изд. : Man`s search for meaning: the classic tribute to hope from the Holocaust.

Франкл, Виктор. Воля к смыслу: пер. с англ. / Виктор Франкл. – М. : Апрель-Пресс. ЭКСМО-Пресс, 2000. – 368 с. – (Психологическая коллекция).

Франкл, Виктор. Сказать жизни «Да!» Психолог в концлагере / В. Франкл. – М. : Альпина нон-фикшн, 2009. – 239 с. – Перевод с нем.

Франкл, Віктор Еміль. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі / В. Е. Франкл ; пер. з англ. О. Замойська. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 159 с. – Пер. вид. : Man`s searcn for meaning: the classic tribute to hope from the Holocaust.



 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар