Сторінки

середу, 23 серпня 2023 р.

Пунктир

Віктор Франкл: «Нещастя часто відкривають вікна, щоб побачити небо» (продовження)

Наприкінці 1944 року Франкл переведений до концентраційного табору Аушвіц, а невдовзі до Тюркхайма, одного з таборів системи Дахау. Наступні півроку він провів орноробом. Дружину  було переведено до Берген-Бельзен. Батько Франкла помер у Терезінштадті від набряку легень, мати була вбита в Аушвіці.
Навесні 1945 нашого героя звільнено американськими військами, та він отримав призначення головним лікарем військового шпиталю для переміщених осіб. Прагнучі дізнатися долю дружини, він вирушає у тяжку подорож до Відня. Протягом кількох днів дізнається про смерть усіх близьких. З родини вижила лише сестра, яка емігрувала до Австралії.
Його останньою дружиною стає Елеонора Швіндт, в шлюбі народжується донька Габріеле.
Свою теорію логотерапії Віктор Франкл розширює та вдосконалює у восьми книгах, опублікованих між 1946 та 1949 роками.
Він отримує докторський ступінь з філософії за дисертацією про Несвідомого Бога та стає ад'юнкт-професором, а невдовзі й професором, неврології та психіатрії Медичної школи Віденського університету.
Його реконструйований Aerztliche Seelsorge з доданим розділом про «психологію концтабору» є однією з перших книг, опублікованих у післявоєнному Відні. Перший тираж розкуповується за кілька днів.
Австрійський психіатр Вільгельм Соучек називає логотерапію та екзистенційний аналіз Франкла «третьою віденською школою психотерапії» після «Психоаналізу» Зігмунда Фрейда та «Індивідуальної психології» Альфреда Адлера.
Книга «Людина у пошуках сенсу» видається у США під першою назвою «Від табору смерті до екзистенціалізму». Франкл стає запрошеним професором Гарвардського університету. Лекційні тури часто приводять його до Південної Америки й Азії. Лекції згодом публікуються під назвою «Так життя всупереч усьому».
Відомо його зауваження, що «Статую Свободи на Східному узбережжі слід доповнити Статуєю Відповідальності на Західному узбережжі».
Про сенс життя, справжнього фахівця та особистості Віктора Франкла у продовженні «Пунктиру».

 «Іноді "незакінчені" є найкрасивішими з симфоній».

«Знайдіть "чому" свого існування, і ви можете втілити майже будь-яке "як"».
«Ми не можемо судити про біографію за її довжиною або кількістю сторінок, які вона має. Ми повинні судити про це за багатством змісту».
«Ми, які живемо в концтаборах, можемо згадати людей, які ходили від хати до хати, втішаючи інших, віддаючи свій шматок хліба».
«Нещастя часто відкривають вікна, щоб побачити небо».
«Песиміст схожий на людину, яка зі страхом і сумом спостерігає, що календар на стіні з часом стає тоншим.
«Спроба розвинути почуття гумору та побачити речі у світлі гумору – це фокус, який вивчається, коли освоюється мистецтво життя».
«Страждання – це одна з речей, якою я пишаюся найбільше, хоча це те, що не викликає заздрості у інших».
«Людина має два потенціали: бути доброю чи бути поганою. Що це, залежить від ваших рішень, а не від ваших умов».
«Удар, який навіть не вдається завдати, може за певних обставин завдати нам болю, аніж той, який потрапляє в ціль».
«Я знайшов сенс свого життя, допомагаючи іншим знайти сенс у своєму житті».


Далі буде.

Фото https://leewoof.org/2013/11/12/viktor-frankl-on-meaning-through-work/

Джерела: https://www.viktorfrankl.org/biography.html

https://uk.warbletoncouncil.org/frases-de-viktor-frankl-6326

Франкл, Віктор. Лікар та душа. Основи логотерапії / В. Франкл. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 318 с. – Бібліогр.: с. 305–319.

Франкл, Віктор. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі / В. Франкл ; пер. з англ. О. Замойська. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. – 160 с. – Пер. изд. : Man`s search for meaning: the classic tribute to hope from the Holocaust.

Франкл, Виктор. Воля к смыслу: пер. с англ. / Виктор Франкл. – М. : Апрель-Пресс. ЭКСМО-Пресс, 2000. – 368 с. – (Психологическая коллекция).

Франкл, Виктор. Сказать жизни «Да!» Психолог в концлагере / В. Франкл. – М. : Альпина нон-фикшн, 2009. – 239 с. – Перевод с нем.

Франкл, Віктор Еміль. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі / В. Е. Франкл ; пер. з англ. О. Замойська. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 159 с. – Пер. вид. : Man`s searcn for meaning: the classic tribute to hope from the Holocaust.





Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар