Сторінки

понеділок, 21 серпня 2023 р.

Пунктир

Віктор Франкл. Порятунок людини полягає в любові (продовження)

Він почав працювати в Ротшильдській клініці, де можна було лікувати євреїв, і врятував чимало людей від нацистських програм евтаназії.
У 1940 Франкл отримує імміграційну візу до Америки, але вирішує продовжити термін її дії, не бажаючи кидати стареньких батьків. У цей же час він одружується з Тіллі Гроссер, медсестрою лікарні Ротшильда. Невдовзі нацисти змушують молоду пару зробити аборт, а вже через два роки разом з батьками та дружиною Оскара депортують в концтабір Терезієнштадт.
Йому 37, міцного здоров`я не має, тобто цілковита кандидатура на негайне знищення. Проте австрієць, перетворив власну психологічну теорію допомоги на реальність. Мова про впевненість щодо прагнення та розуміння сенсу життя – головного рушійного механізму поведінки та розвитку людини. Саме це допомогло йому пережити ті страшні роки.
Він займається психологічними кризами, які переживають ув'язнені табору, організовує групу швидкого реагування для шокованих новоприбулих. У його зусиллях боротьби з небезпекою самогубств до нього приєднується співкамерниця Регіна Йонас – перша у світі жінка-рабин.
Суть логотерапії Віктора Франкла полягала в тому, що людина мислено віддалялася від місця перебування, віддаляючись таким чином і від прийняття непоправного рішення. Лікар і сам використовував цю методу: «Я пам'ятаю, як одного ранку йшов з табору, не здатний більше терпіти голод, холод і біль у ступні, опухлої від водянки, обмороженої і гнійної. Моє становище здавалося мені безнадійним. Потім я уявив себе тим, хто стоїть за кафедрою у великій, красивій, теплій і світлій лекційній залі перед зацікавленою аудиторією, я читав лекцію і говорив про все, через що пройшов. Повірте мені, у той момент я не міг сподіватися, що настане той день, коли мені справді буде можливість прочитати таку лекцію».
Він вважав, що об'єктивний погляд на страждання допомагає вижити, іронічно зауважував про те, що «щастя – це побічний ефект правильно організованого життя» та читав ув`язненим лекції про порушення сну, медичну підтримку душі та тіла, про психологію альпінізму та гірські масиви північних Альп...
Його витримка та втілення власної теорії вражають. У таборі він захворів на черевний тиф, але щоб уникнути смертельного судинного колапсу ночами, не дає собі спати, реконструюючи рукопис своєї книги Aerztliche Seelsorge на клаптиках паперу, викрадених з табірної контори.
Людина, яка врятувала чимало життів та власну у продовженні «Пунктиру».
 

«Все більше людей сьогодні мають засоби для життя, але не мають сенсу життя».
«Зрештою людина винайшла газові камери Освенцима; однак людина була також і тим, хто, не втрачаючи гідності, йшов у газові камери з молитвою на устах».
«Кохання – це найвища й гранична мета, якої тільки може прагнути людина. Порятунок людини полягає в любові та досягається через любов».
«Людина чимось схожа на літак. Літак може їздити і по землі, але щоб довести, що він літак, він повинен піднятися в повітря. Так само і ми: якщо не піднімемося над собою, ніхто й не здогадається, що ми зможемо полетіти».
«Між стимулом і нашою реакцією на нього завжди є час. За цей час ми обираємо як реагувати. І саме тут лежить наша свобода».
«Страждання своєю метою має вберегти людину від апатії, від духовного одубіння».
«У людини можна відібрати все, крім одного: останньої свободи людини – вибирати власне ставлення до будь-яких обставин, вибирати власний шлях».
«У вік, коли десять заповідей, мабуть, вже втратили для багатьох свою силу, людина має бути приготовлена до того, щоб сприйняти 10 000 заповідей, укладених у 10 000 ситуацій, з якими її зіштовхує життя. Тоді не тільки саме це життя здаватиметься їй осмисленим (а осмисленим – значить заповненим справами), а й вона сама набуде імунітету проти конформізму та тоталітаризму – цих двох наслідків екзистенційного вакууму».
«Щастя – це побічний ефект правильно організованого життя».


Далі буде.


Фото

https://leewoof.files.wordpress.com/2013/11/viktor_frankl_in_1949.jpg

Джерела: https://www.viktorfrankl.org/biography.html
https://uk.warbletoncouncil.org/frases-de-viktor-frankl-6326
Франкл, Віктор. Лікар та душа. Основи логотерапії / В. Франкл. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 318 с. – Бібліогр.: с. 305–319.
Франкл, Віктор. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі / В. Франкл ; пер. з англ. О. Замойська. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. – 160 с. – Пер. изд. : Man`s search for meaning: the classic tribute to hope from the Holocaust.
Франкл, Виктор. Воля к смыслу: пер. с англ. / Виктор Франкл. – М. : Апрель-Пресс. ЭКСМО-Пресс, 2000. – 368 с. – (Психологическая коллекция).
Франкл, Виктор. Сказать жизни «Да!» Психолог в концлагере / В. Франкл. – М. : Альпина нон-фикшн, 2009. – 239 с. – Перевод с нем.
Франкл, Віктор Еміль. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі / В. Е. Франкл ; пер. з англ. О. Замойська. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 159 с. – Пер. вид. : Man`s searcn for meaning: the classic tribute to hope from the Holocaust.




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар