Сторінки

пʼятницю, 18 серпня 2023 р.

Пунктир

Віктор Франкл. Зцілення смислом

Психолог, філософ, психіатр і невролог, колишній в'язень нацистського концтабору. Автор знаменитого вислову про щастя, схоже на метелика…
Народився він в Австрії в єврейській родині, а в родоводі по лінії матусі мав празького поета та прозаїка Оскара Вінера.
По відданості та захопленню своєю справою, Франкла теж можна назвати поетом. Кожен рядок і слово його порад – своєрідне піднесення. Піднесення життя над, здавалося б, непоправною лихою долею.
Під час Першої світової сім'я переживає гіркі поневіряння; іноді діти ходять просити милостиню до селян. У шкільні роки Віктор охоче відвідує громадські лекції з прикладної психології та починає листування із Зигмундом Фрейдом. Він настільки впевнений в своїх прагненнях, що велике ім`я його не зупиняє. Рукопис, який надсилає, публікується у Міжнародному журналі психоаналізу.
Його цікавить все, що стосується психології та філософії мислення. У 15 років він читає свою першу публічну лекцію «Про сенс життя». Успіх і зацікавленість. Медицину вивчає в Віденському університеті, працює зі студентами в межах профільних авторських програм. Невдовзі стає представником Австрійської соціалістичної асоціації старшокласників, від якої регулярно відвідує збори гуртка Альфреда Адлера у віденському Кафе Зіллер. Як наймолодшому учасникові йому дали прізвисько «Бенджамін».
Все рухається стрімко.
Наш герой є організатором молодіжних консультаційних центрів у Відні. Відомі психологи Шарлотта Бюлер і Ервін Вексберг приєднуються до його проєкту, який пропонує безкоштовні консультації для підлітків. Спеціальні ініціативи діють наприкінці кожного шкільного семестру. Як наслідок, кількість студентських самогубств значно знижується. Саме цей напрямок психологічної підтримки є для нього головним.
Через деякий час Віктора запрошують до Берліна, де він очолює відповідне відділення Selbstmörderpavillon. З приходом до влади нацистів з огляду на єврейське коріння Франклу забороняють лікувати пацієнтів арійського походження.
Але це його не зупиняє.
Думки та поради Віктора Франкла – своєрідна «карта» для подолання не лише стресу. Його висновки про свободу та сенс життя – прості у формулюваннях, іноді неочікувано пародоксальні але вони реально креслять мотивації розуміння того, що життя прекрасне, незважаючи ні на які випробування.
Поради творця логотерапії або зцілення смислом життя у «Пунктирі».

 «Вчиняйте за власним сумлінням, але при цьому розумійте, що ваша совість може помилятися».

«Коли ми більше не можемо змінити ситуацію, ми змушені змінити самих себе».
«Наша найбільша свобода – це свобода вибирати своє ставлення до будь-чого».
«Не треба соромитися сліз, вони свідчення того, що людина має найбільшу мужність – мужність страждати».
«Нестача успіху ніколи не означає втрати сенсу. Сенс життя – наповнювати його змістом».
«Страждання, яке не є необхідним, – це мазохізм, а не героїзм».
«Той факт, що одна людина відрізняється від іншої за малюнком відбитків пальців, ще не виділяє її як особистість».
«У людини можна забрати все, крім одного: останньої свободи людини – вибирати власне ставлення до будь-яких обставин, вибирати власний шлях».
«У кожного є своє особливе покликання. Кожна людина незамінна, а життя її неповторне. І тому завдання кожної людини настільки ж унікальне, наскільки унікальна і його можливість виконати це завдання».
«Якби всі люди були ідеальними, то кожну людину завжди можна було б замінити будь-якою іншою».

Далі буде.
Фото https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-13052-6_23
 
Джерела: https://www.viktorfrankl.org/biography.html
https://uk.warbletoncouncil.org/frases-de-viktor-frankl-6326
Франкл, Віктор. Лікар та душа. Основи логотерапії / В. Франкл. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 318 с. – Бібліогр.: с. 305–319.
Франкл, Віктор. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі / В. Франкл ; пер. з англ. О. Замойська. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. – 160 с. – Пер. изд. : Man`s search for meaning: the classic tribute to hope from the Holocaust.
Франкл, Виктор. Воля к смыслу: пер. с англ. / Виктор Франкл. – М. : Апрель-Пресс. ЭКСМО-Пресс, 2000. – 368 с. – (Психологическая коллекция).
Франкл, Виктор. Сказать жизни «Да!» Психолог в концлагере / В. Франкл. – М. : Альпина нон-фикшн, 2009. – 239 с. – Перевод с нем.
Франкл, Віктор Еміль. Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі / В. Е. Франкл ; пер. з англ. О. Замойська. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 159 с. – Пер. вид. : Man`s searcn for meaning: the classic tribute to hope from the Holocaust.




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар