Сторінки

середу, 17 серпня 2022 р.

На долоні історії


 Тодось Осьмачка. «Той хто не боявся говорити правду і страждати за неї»


За словами українського поета та прозаїка Євгена Маланюка, Тодось Осьмачка був поетом на грані геніальності. Його реальне життя нагадує легенду. Він і насправді був людиною-легендою, якій у реальному житті дісталися пекельні випробування. 

Народився Тодось Степанович 4 травня 1895 року в селі Куцівка на Черкащині. При народженні його записали Теодосієм, а поміж себе називали Тодосем. Син Ївги та Степана Осьмачок мав чотирьох братів і двох сестер.


Як купала мене мати
У любистку,
Трусив зорі Див із лану у колиску.
Схиляв голову весняну голий місяць
До маленьких мої ніжок
В купіль свіжу.
Вода з місяца збігала
На малого,
Ніби сріблом полоскала
Тепле лоно…, 

– напише Тодось в одному зі своїх віршів «Казка». Він народився зовсім в іншу епоху ніж та, у який йому судилося надалі жити, невимовно страждати та тікати від смерті.

Батько майбутнього поета – Степан Юхимович, не маючи спеціальної освіти, самотужки опанував науку лікування тварин, і до його двору вели худобу з усіх навколишніх сіл. Працював він у маєтку поміщика Терещенка.

Згодом Осьмачка розповість про це в «Ротонді душогубців» – одному з найавтобіографічніших своїх творів. Прототипом батька головного героя Івана Бруса є його рідний батько. На рукописі поеми «Поет» також зазначена присвята Степану Юхимовичу: «Присвячую пам'яті мого єдиного друга і найблагороднішої людини між людьми, мені знаними, мого батька Степана Осьмачки».

З великого гурту своїх сімох дітей Степан Юхимович спромігся дати середню освіту лише найстаршому синові Тодосю. Він закінчив церковнопарафіяльну школу в Куцівці та ходив до двокласної земської школи в сусідній Матусів, навчання там велося російською мовою. Інколи вдома хлопчик розмовляв російською, довідавшись про це від дітей і сусідів, мати сердито висварила його, приказуючи «та говорив би ти сину по християнському, по-людському». 

Писати поеми Тодось розпочав ще в школі. По її закінченню він лишився у Куцівіці, працював в економії чорноробом, потім вагарем зерна та готувався до екзаменів на звання сільського вчителя. Тоді можна було самостійно підготуватися й, витримавши спеціальні екзамени, одержати право на роботу в початковій школі. 


Далі буде.

Джерела:

Маринкевич, Світлана Михайлівна. Стильові домінанти поезії Тодося Осьмачки: Монографія. – Дніпропетровськ: ДДФА, 2007. – 129 с. 

Осьмачка, Т. С. Старший боярин.План до двору: романи / Т.С. Осьмачка. – Київ : Український письменник, 1998. – 239 с. 

Осьмачка, Теодосій. Із-під світу : поетичні твори / Осьмачка Теодосій. – Нью-Йорк : Укр. вільна АН у США, 1954. – 317 с.

Слабошпицький, Михайло Федотович. Тодось Осьмачка: літературний профіль. Никифор Дровняк із Криниці: Роман-колаж (фрагменти). – Київ: Рада, 1995. – 142 с. 

Слабошпицький, Михайло Федотович. Поет із пекла (Тодось Осьмачка). – Київ: Вид-во М.П. Коць: Ярославів Вал, 2003. – 366 с. 

Шерех, Юрій. Не для дітей: Літературно-критичні статті і есеї. / Вступна стаття Ю. Шевельова. – Нью Йорк: Пролог, 1964. – 414 с. 

Шляхи сподівань : українська література кінця ХVIII – початку ХХ ст. / упоряд., передмова В. І. Шкляр. – Київ : Грамота, 2006. – 512 с. 



 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 




Немає коментарів:

Дописати коментар