Сторінки

вівторок, 9 серпня 2022 р.

На долоні історії

 Бібліотекар Казанова

 

Які найперші асоціації виникають у вас, коли ви чуєте ім'я Джакомо Казанова? Знаменитий венецієць XVIII століття, а простіше кажучи, авантюрист-епікуреєць і улюбленець дам. Окрім цього, у різні часи він побував скрипалем, солдатом, алхіміком, цілителем, а спочатку взагалі готувався стати священником. Кілька разів набував і втрачав фінансові статки, написав понад сорок книг, складав п'єси, лібрето до опер, вірші. Джакомо є автором енциклопедії сирів, філософських і математичних трактатів, праць юридичних і про календарні числення та роботи з геометрії. Саме він переклав «Іліаду» Гомера сучасною італійською мовою і сприяв появі у французькій музиці жанру ораторії. Гурманство та каббала теж входять до списку його захоплень, як і зацікавлення фантастикою. Здивовані? Але це ще не весь перелік його талантів і вподобань.

Останні тринадцять років свого життя він був бібліотекарем у графа Вальдштейна в замку чеської Богемії і саме тут написав відомой автобіографічний твір «Історія мого життя».

Мемуари ці мали велику славу і, окрім яскравих пригод, представляли правдиву картину побуту та устрою европейського суспільства тих часів. А завдячувати своїй появі ця багатотомна праця може саме тиші бібліотечних залів Духцовського палацу. Саме тут життєлюбний ексцентрик Джакомо займався, окрім складанням каталогу графської бібліотеки, поринанням у спогади свого пристрастного життя.

А згадувати й дійсно було що. Значну частину свого буття він провів у подорожах по Європі, намагаючись зробити кар'єру в Парижі, Лондоні, Санкт-Петербурзі, Амстердамі, Стамбулі, Празі, Дрездені та Відені. Як бачимо, список вражаючий. Саме жінки відкривали йому всі двері до вищого світу і сфер суспільства, але герой наш і сам мав неабиякий інтелект і намагання пізнавати науки.

Яку ще цікавості мають ці мемуари? Казанова – розумний тонкий спостерігач, він із разючою точністю малює портрети великих і знаменитих людей, з якими йому вдалося спілкуватися. У галлереї особистостей представлені Вольтер, Руссо, Гете, Моцарт, Катерина II.

Отже, завдячуючі цим мемуарам, Джакомо наприкінці життя назвав себе філософом, а світ отримав спогади, якими й досі цікавляться нащадки.

А вибір – стати Казановою чи бібліотекарем і в якій почерговості кожен для себе зробить уже сам :)

 

Олена Ємельянова,

завідувачка сектору соціокультурних проєктів і зовнівшніх звязків


Джерела:

Закони переможців [Текст] / упоряд. І. О. Назаренко.– Харків : Vivat, 2018. – 187 с. – (Мініатюри).

Казанова, Джованни Джакомо. Мемуары [Текст] / Д. Д. Казанова. – М. : Книга, 1991. – 302 с.

Цвейг, Стефан. Чародій кохання [Текст] / С. Цвейг. – К. : Ред. газ. Вісти ЦССТ України, 1993. – 144 с.

Фото: https://presa.com.ua/psykholohiia/kazanova-tse-khto-istoriya-dzhakomo-kazanovi-suchasne-znachennya-slova-kazanova.html

Немає коментарів:

Дописати коментар