Сторінки

пʼятницю, 5 серпня 2022 р.

На долоні історії

 Іван Багряний. Обдарований щедрою силою  й талантом (завершення)



«Огненне коло» – основа сюжету трагічні події липня 1944 року під Бродами, історія дивізії «Галичина». Письменник створює калейдоскоп картин війни, коли світ розламаний на скалки, роздертий на шмаття, коли навколо торжествує смерть і страждання і гинуть у муках найкращі друзі, а ті, хто поруч безсилі допомогти. Герой Петро Сміян спустошений війною. Від його рук гине Ата – любов всього його життя, вона на іншому боці. Життя замикається «в ніщо, в порожнечу. В чорне провалля… Утікав від того, від чого не можна втекти».

Не мають рації німецькі історики, котрі писали, що «тут до останку стояли німецькі солдати». Правда в іншому, пише письменник, «кожен цаль цієї землі тут полили своєю кров'ю – ми українські вояки».

Дивізія «Галичина» була розгромлена радянськими військами, проте мрії та воля юнаків до боротьби за справедливість, їхня любов до рідної землі, ради якої «вони стикали кров'ю в жорстокій нерівній боротьбі», заслуговують на повагу і довгу пам'ять, їх не можна вважати переможеними».

Уже після смерті Багряного 1965 році був опублікований роман «Людина біжить над прірвою» про трагедію людей, затягнутих у вир Другої світової війни. Твір написано одночасно з «Садом Гетсиманським», він продовжує тему людини в тотальному суспільстві. Максим Колота – головний герой, який воює зі світом насильства та несправедливості. У центрі – події на Слобожанщині. Після відступу фашистських військ пришли радянські війська: «Низенькі кирпаті хлопці були сповнені ненависті до визволених знедолених людей. Трагізм ситуації увиразнювало те, що слідом прийшли слідчі зі сталінських катівень судити звільнених як злочинців. Головного героя допитують, тримають голодним, але все ж таки він потрапляє додому».

Зображуючи приниження і страждання, Іван Багряний викриває війну як антиприродну, антигуманну форму існування людських взаємин, яка несе загибель інтелекту, культурі, цивілізації, усьому людству. Вона перетворює людське суспільство на духовну та моральну пустелю. Типовим оптимістичним закінченням своїх творів автор стверджує, що зло врешті-решт буде переможене і на нашій родючий землі буйно розквітне «чарівний сад», бо усе на світі здатна перемогти любов: «і найчорніше зло не в силі подолати добро, що виходить з любові».

У 1963 році філія Об'єднання демократичної української молоді (ОДУМ) в Чікаго розпочала акцію за надання Нобелівської премії Іванові Багряному, але його несподівана смерть перешкодила офіційному висуненню на цю нагороду. 1992 року постановою Кабінету Міністрів України Іванові Багряному посмертно присудили Шевченківську премію за романи «Сад Гетсиманський» і «Тигролови». У 1996 році з нагоди 90-річчя з дня народження письменника засновано літературну премію імені Івана Багряного. Серед її перших лауреатів – Іван Дзюба.

 Джерела:

Багряний Іван. Листування. 1946–1963 [Текст] / Багряний Іван; Упорядн. О. Коновал. – Київ : Смолоскип. Т. 2. – 2002. – 554 с.

Багряний, Іван. Тигролови [Текст] : роман / І. Багряний. – Рівне : Волинські обереги, 2006. – 320 с

Багряний, Іван. Публіцистика [Текст] : доповіді, статті, памфлети, рефлексії, есе / І. Багряний ; Упоряд. О. Коновал. – 2-ге вид. – Київ : Смолоскип, 2006. – 856 с.

Багряний, Іван. Скелька [Текст] : поеми / І. Багряний. – Харків : Важпромавтоматика. – [Б. м.] : Формат, 2008. – 288 с.

Багряний, Іван. Вибрані твори [Текст] / І. Багряний. – Київ : Книга, 2007. – 368 с.

Багряний, Іван Павлович. Вірю!. [Текст] : хрестоматія / Іван Павлович Багряний; Упорядн. В. Усань. – 2-ге вид. – Харків ; Чікаго : [б. в.], 2001. – 543 с.

Багряний, Іван Павлович. Ганебне проголошення [Текст] / І. Багряний. – [Б. м.] : Новий Ульм, 1960. – 16 с.

Багряний, Іван Павлович. Чи розламає нас ворог? [Текст] / І. Багряний. – [Б. м. : б. и.], 1952. – 23 с.

Багряний, Іван Павлович. Сад Гетсиманський [Текст] : роман / Багряний Iван ; Передм. О.С. Гаврильченка, А.П. Коваленка. – Київ : Дніпро, 1992. – 528 с.

Багряний, Іван Павлович. Вiдповiдь людоловам [Текст] / І.П. Багряний. – Торонто : [б. в.], 1956.

Багряний, Іван Павлович. Огненне коло [Текст] / І.П. Багряний. – Торонто : [б. в.], 1953.

Багряний, Іван Павлович. Людина біжить над прірвою [Текст] / І. Багряний. – Київ : Школа, 2009. – 320 с.

Войчишин, Юлія. Іван Багряний [Текст] : літ.-бібліогр. студія / Ю. Войчишин; вступне слово К. Біди. – Вінніпег : [б. в.], 1968. – 86 с. – (Література ; ч. 10).

Слабошпицький, Михайло Федотович. 25 українських поетів на вигнанні [Текст] / М. Слабошпицький. – Київ : Ярославів Вал : Журн. «Київ», 2012. – 716 с.

Шугай, Олександер. Іван Багряний: нове й маловідоме [Текст] : [в 2 кн.] : есеї, документи, листи, спогади, нотатки, факти. Кн. 1 / О. Шугай; ред. Н. Шугай; авт. передм. І. Дзюба. – Київ : Смолоскип, 2013. – 955, [3] с. : фото.

Немає коментарів:

Дописати коментар