Сторінки

середу, 3 серпня 2022 р.

На долоні історії

 Іван Багряний. Обдарований щедрою силою й талантом (продовження)

          «Кожна ніч, навіть полярна… – кінчається ранком»



«Тигролови» – один із найпопулярніших творів Багряного. З'явився він друком у Львові в 1944 році. Перебуваючи на окупованій німцями Західній Україні, переховуючись деякий час від гестапівців у Моршині, Іван Багряний написав його за чотирнадцять днів.

Швидкість і напруга розгортання дій, яскраві майже ідеалізовані герої, романтичне кохання, полювання на диких звірів, екзотична природа – все це забезпечило популярність роману. Головний герой Григорій Многогрішний тікає з поїзду, що везе засуджених радянською владою в табори Сибіру. Багато перешкод, випробувань, кохання, яке він зустрів саме у тайзі та яке допомогло йому подолати всі перепони.

У романі відображене протистояння: з одного боку волелюбний і нескорений український народ, представлений головним героєм і родинами Сірків та Морозів, з іншого – тоталітарний світ влади. У романі Іван Багряний стверджує, що кожна людина народжена бути вільною, це неодмінна якість людського буття.

Багато симоволів у романі. Поїзд з іменем Сталіна є зловісним символом, а головний герой – символ волелюбного українського народу. Не випадкове його призвіще – Многорішний. Многогрішний він лише перед радянською владою. Спочатку твір мав назву «Звіролови», але саме тигр – один із наймогутніших і найнебезпечніших звірів, якіх справжні люди ловлять живцем, тобто можуть долати все. Звісно, на той час це нове слово у літературі.

«Сад Гетьсиманський». Головний герой – Андрій Чумак. Твір написаний на підставі вражень від перебування письменника в слідчих камерах Харківського НКВС і в тюрмі на Холодній горі. Тобто документальність подій. Твір став етапним у творчості письменника, приніс черговий успіх та славу. 1961 року його було перекладено французькою мовою, завдяки чому Багряний перший з українських еміграційних письменників познайомив західноєвропейські народи з українським підрадянським життям.

Герой, веселий вдачею і люблячий серцем, теж тікає з заслання і повертається до батьківської хати. В той же вечір його заарештовують, звинувачують у контрреволюційній діяльності, вимагають зізнань, допити, побиття, слідчий, який вважає:.. «Людина – це пшик, дірка від бублика». Твір має саме таку назву, тому що є паралелі з життям Ісуса, зрадою у Гетсиманському саду та Іудою.

Роман має оптимістичний фінал «Кожна ніч, навіть полярна, – кінчається ранком. І тому четверо братів рідних і сестра їхня Галя, діти старого Чумака... нащадки славного роду ковальського, засуджені на двадцятирічну каторгу» як уособлення всього українського народу, «зціпівши зуби йтимуть через ніч злоби й ненависті, не здаючись доти, доки їх не перейдуть».

Далі буде...

Джерела:

Багряний Іван. Листування. 1946–1963 [Текст] / Багряний Іван; Упорядн. О. Коновал. – Київ : Смолоскип. Т. 2. – 2002. – 554 с.

Багряний, Іван. Тигролови [Текст] : роман / І. Багряний. – Рівне : Волинські обереги, 2006. – 320 с.

Багряний, Іван. Публіцистика [Текст] : доповіді, статті, памфлети, рефлексії, есе / І. Багряний ; Упоряд. О. Коновал. – 2-ге вид. – Київ : Смолоскип, 2006. – 856 с.

Багряний, Іван. Скелька [Текст] : поеми / І. Багряний. – Харків : Важпромавтоматика. – [Б. м.] : Формат, 2008. – 288 с.

Багряний, Іван. Вибрані твори [Текст] / І. Багряний. – Київ : Книга, 2007. – 368 с.

Багряний, Іван Павлович. Вірю!. [Текст] : хрестоматія / Іван Павлович Багряний; Упорядн. В. Усань. – 2-ге вид. – Харків ; Чікаго : [б. в.], 2001. – 543 с.

Багряний, Іван Павлович. Ганебне проголошення [Текст] / І. Багряний. – [Б. м.] : Новий Ульм, 1960. – 16 с.

Багряний, Іван Павлович. Чи розламає нас ворог? [Текст] / І. Багряний. – [Б. м. : б. и.], 1952. – 23 с.

Багряний, Іван Павлович. Сад Гетсиманський [Текст] : роман / Багряний Iван ; Передм. О.С. Гаврильченка, А.П. Коваленка. – Київ : Дніпро, 1992. – 528 с.

Багряний, Іван Павлович. Вiдповiдь людоловам [Текст] / І.П. Багряний. – Торонто : [б. в.], 1956.

Багряний, Іван Павлович. Огненне коло [Текст] / І.П. Багряний. – Торонто : [б. в.], 1953.

Багряний, Іван Павлович. Людина біжить над прірвою [Текст] / І. Багряний. – Київ : Школа, 2009. – 320 с.

Войчишин, Юлія. Іван Багряний [Текст] : літ.-бібліогр. студія / Ю. Войчишин; вступне слово К. Біди. – Вінніпег : [б. в.], 1968. – 86 с. – (Література ; ч. 10).

Слабошпицький, Михайло Федотович. 25 українських поетів на вигнанні [Текст] / М. Слабошпицький. – Київ : Ярославів Вал : Журн. «Київ», 2012. – 716 с.

Шугай, Олександер. Іван Багряний: нове й маловідоме [Текст] : [в 2 кн.] : есеї, документи, листи, спогади, нотатки, факти. Кн. 1 / О. Шугай; ред. Н. Шугай; авт. передм. І. Дзюба. – Київ : Смолоскип, 2013. – 955, [3] с. : фото.

Немає коментарів:

Дописати коментар