Сторінки

четвер, 24 березня 2022 р.

На долоні історії

Уїнстон Черчілль: «Я оптиміст. Не бачу особливої користі бути чимось ще» (завершення)

Політичні гойдалки та кохання всього життя 

Після закінчення Другої світової світ розколовся на дві політичні системи, а Черчілль почав закликати Захід об'єднатися з метою повного «задушення» більшовизму. У повоєнні роки у Великій Британії почалися серйозні економічні проблеми: зростання зовнішнього боргу, погіршення стосунків із сусідніми колоніями. Це призвело до поразки Уїнстона Черчілля на парламентських виборах, і він подав у відставку.

Уїнстон Леонард Спенсер-Черчілль очолює урядову опозицію, але мало з'являвся у Палаті громад, присвятивши себе літературній діяльності. У 1951-му, у віці семидесяти шести років Уінстон Черчілль знову став Прем'єр-міністром Британії. 

Останні роки своєї політичної діяльності він присвятив зовнішній політиці з акцентом на розвиток ядерного потенціалу країни, сподіваючись за його допомогою повернути військову могутність Британії. У відставку був змушений подати за станом здоров'я та пішов з посади прем'єра з усіма почестями.

Особисте життя Уїнстона Черчілля багатьма істориками порівнюється з «красивим любовним романом». Він зустрів своє кохання в 1908 році і відразу одружився з обраницею. Мова про Клементину Хозьєр, дочку лондонських аристократів. Вони прожили разом без трьох років шістдесят. Вона стала його найкращим другом і головним політичним радником. Поруч із неї він переставав бути незалежним Черчиллем,  бо тільки після її схвалення приймав важливі рішення.

Дружина була молодша на одинадцять років, що вважалося великою різницею в ті часи, але вона була справжньою берегинею кохання в їхній сім'ї, єдиною людиною, здатною впоратися з різким і буйним характером Черчілля. 

Клементина народила Уїнстону п'ятьох дітей, кожне з яких було бажаним і палко коханим батьками. Після смерті британського прем'єра дружина продовжувала називати його ідеальним чоловіком, незважаючи на те, що він був завзятим курцем і гравцем, який міг безперервно проводити у казино цілу ніч.

Поховавши чоловіка, Клементина втратила сенс життя і готова була піти за ним. Зупинила крилата фраза Вільяма, вимовлена в роки Другої світової: «За жодних умов не здаватися». Саме ця промова, за її власним свідченням, допомогла пережити втрату і протягом наступних дванадцяти років популяризувати його літературну діяльність, видаючи незакінчені мемуари британського лідера.

Уїнстон Черчілль помер 24 січня 1965 року у віці 90 років. Причиною смерті став інсульт. Похорон відбувся у державному форматі під керівництвом королеви Єлизавети II. Такої честі удостоїлися лише десятеро людей за всю історію Великої Британії.

Церемонія стала наймасштабнішою в історії країни, в ній взяли участь представники 112 країн і всі члени королівської сім'ї. Похорон транслювався багатьма телеканалами в усьому світі в прямому ефірі, що дозволило майже 350 млн людей попрощатися з видатним британцем.

За бажанням самого Черчілля його поховали на блейдонському цвинтарі церкви Святого Мартіна, розташованого неподалік його родового маєтку в присутності лише членів сім'ї та близьких друзів.


Джерела:

Гарт, Джон. Як Черчилль врятував цивілізацію [Текст] : епічна історія тринадцяти років, які ледь не знищили цивілізований світ / Дж. Гарт ; пер. з англ. Я. Губарев.– Х. : Ранок : Фабула, 2019.– 336 с. : фот., карти.

Гаффнер, Себастіан. Черчілль. Біографія [Текст] / С. Гаффнер ; пер. з нім. Р. Осадчук ; відп. ред. О. Жупанський.– К. : Вид-во Жупанського, 2019.– 157, [1] с.– (Життєписи).– Пер. изд. : Churchill. Eine Biographie. 

Гілберт, Мартін. Черчилль [Текст] : біографія / М. Ґілберт ; пер. з англ.: Я. Войтко, Р. Ладохіна.– К. : КМ-БУКС, 2019.– 887 с. : 32 вкл. л., фот.

Делафорс, Патрик. 274 эпизода из жизни Уинстона Черчилля [Текст] / П. Делафорс ; ред. Л. Алексеева ; пер. с англ. О. В. Теплых .– Дн-ск : Либри, 2008.– 224 с. : ил. 

Джонсон, Боріс. Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію [Текст] / Б. Джонсон ; пер. з англ. Ю. Гірич.– Харків : Віват, 2019.– 398 с.– (Біографії та мемуари).– Бібліогр.: с. 373-394.

Сміт, Деніел. Думати, як Вінстон Черчилль [Текст] / Д. Сміт ; пер. з англ. Н. Мочалова.– К. : КМ-БУКС, 2018.– 224 с.

Черчілль, Уінстон. Афоризми та крилаті вислови [Текст] / У. Черчілль ; пер. Л. Дудченко.– [Б. м. : б. и.], 2015.– 208 с.– (Антологія мудрості).


Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  


 

Немає коментарів:

Дописати коментар