Сторінки

четвер, 10 березня 2022 р.

На долоні історії

Уїнстон Черчілль: «Я оптиміст. Не бачу особливої користі бути чимось ще» (продовження)

 25 гіней, сієста та справжній герой

У 1895 році після закінчення військового училища він був зарахований до 4-го гусарського полку королівської величності, але через короткий час зрозумів, що військова кар'єра його теж не приваблює. Завдяки зв'язкам матері, яка на той час стала вдовою Рендольфа Черчілля, Уїнстон отримав розподіл на Кубу. Його було призначено військовим кореспондентом зі збереженням військового чину. Дебют у журналістиці приніс майбутньому політику славу та визнання, а також перший значний гонорар у розмірі 25 гіней.

Дві довічні звички, окрім слави та гонорару, привіз Черчілль із Куби – куріння кубинських сигар і обов'язкове дотримання сієсти, що передбачає пообідній відпочинок. 

Через рік він продовжив свою журналістську подорож і був відряджений до Індії, потім до Єгипту. Саме тут Черчілль виявив не лише журналістський талант, а й бойову хоробрість – особисто брав участь у битвах, сумлінно ставлячись до своїх офіцерських обов'язків.

Через чотири роки він вийшов у відставку та присвятив себе політиці. Відомий уже на той час журналіст розраховував на підтримку суспільства. Перша спроба увійти до парламенту в складі Консервативної партії виявилася провальною – виборці обрали лібералів.

Ну, що ж – ні так ні, й Черчілль знову вирушив у журналістську подорож. Цього разу до Південної Африки, на теренах якої розгорнулась Англо-бурська війна.

Полон, зухвала втеча. Це стало його «зоряним часом»: виборці обіцяли йому віддати голоси незалежно від «політичних уподобань». Але Черчілль не поспішав до бажаного «трофею», він повернувся на поле бою та брав активну участь у порятунку співвітчизників.

Отже мужній воїн з'явився на батьківщині справжнім героєм і з легкістю переміг на парламентських виборах 1900-го року. Вступив до Палати громад, де надійно закріпив за собою місце на наступні півсторіччя. Саме у цьому році опублікував свій єдиний літературний твір – роман «Саврола». На думку істориків, політик у ролі головного героя зобразив себе.

Далі буде.


Джерела:

Гарт, Джон. Як Черчилль врятував цивілізацію [Текст] : епічна історія тринадцяти років, які ледь не знищили цивілізований світ / Дж. Гарт ; пер. з англ. Я. Губарев.– Х. : Ранок : Фабула, 2019.– 336 с. : фот., карти.


Гаффнер, Себастіан. Черчілль. Біографія [Текст] / С. Гаффнер ; пер. з нім. Р. Осадчук ; відп. ред. О. Жупанський.– К. : Вид-во Жупанського, 2019.– 157, [1] с.– (Життєписи).– Пер. изд. : Churchill. Eine Biographie. 


Гілберт, Мартін. Черчилль [Текст] : біографія / М. Ґілберт ; пер. з англ.: Я. Войтко, Р. Ладохіна.– К. : КМ-БУКС, 2019.– 887 с. : 32 вкл. л., фот.


Делафорс, Патрик. 274 эпизода из жизни Уинстона Черчилля [Текст] / П. Делафорс ; ред. Л. Алексеева ; пер. с англ. О. В. Теплых .– Дн-ск : Либри, 2008.– 224 с. : ил. 


Джонсон, Боріс. Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію [Текст] / Б. Джонсон ; пер. з англ. Ю. Гірич.– Харків : Віват, 2019.– 398 с.– (Біографії та мемуари).– Бібліогр.: с. 373-394.


Сміт, Деніел. Думати, як Вінстон Черчилль [Текст] / Д. Сміт ; пер. з англ. Н. Мочалова.– К. : КМ-БУКС, 2018.– 224 с. 


Черчілль, Уінстон. Афоризми та крилаті вислови [Текст] / У. Черчілль ; пер. Л. Дудченко.– [Б. м. : б. и.], 2015.– 208 с.– (Антологія мудрості).




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  


 

Немає коментарів:

Дописати коментар