Сторінки

пʼятницю, 4 березня 2022 р.

На долоні історії

Уїнстон Черчілль: «Я оптиміст. Не бачу особливої користі бути чимось ще»


Історики вважають його людиною, яка змінила історію та врятувала цивілізацію. Залишимо це твердження фахівцям і спробуємо ретроспективно поглянути на те, що ж саме дозволило зробити такі висновки. 

Двічі прем'єр-міністр Сполученого Королівства. Один із найбільших лідерів воєнного часу минулого сторіччя. Офіцер британській армії, історик, письменник, художник. Єдиний прем'єр-міністр Великої Британії, удостоєний Нобелівської премії в галузі літератури, перший, кому надали звання Почесного громадянина США.

Космічне почуття гумору, дещо іронії та сарказму. Світ для нього – не навпаки. Закохатися в цю особистість можна, вже гортаючи сторінки видань з його цитатами. Кожна – влучна, незалежна від сторонніх думок, авторська. В них – Черчіль, як на долоні. Отже, погляньмо уважно й не лише на цитати. 


Майбутній прем'єр-міністр Сполученого Королівства Уїнстон Леонард Спенсер-Черчілль з'явився на світ 30 листопада 1874 року в родовому маєтку герцогів Мальборо, в Бленхеймському палаці. 

Батьки були заможні та впливові – лорд Рендольф Генрі Спенсер – відомий політик і Канцлер Казначейства Британії, мати Дженні – дочка багатого американського бізнесмена.

Не складно здогадатися, що первісток був обділений батьківською увагою, Рендольф постійно був зайнятий політичною кар'єрою, мати весь час присвячувала світському життю. Виховання Уїнстона було покладено на няню Елізабет Енн Еверест. Як часто трапляється в долях знаменитих особистостей, саме няня стала найближчою для нашого героя людиною.

За фактом свого народження майбутній прем'єр-міністр Британії одразу став членом «вищої касти» привілейованого стану, що могло стати на заваді його блискучій політичній кар'єрі. Справа в тому, що дворяни не мали права входити до Палати Общин і уряду країни. Але, як виявилося, Уїнстон був представником побічної лінії Черчілля, Отже, що тут скажеш – доля. 

У семирічному віці його відправили до закритої школи Сент-Джорджа, де приділяли увагу більше вихованню. Жорсткі правила внутрішнього розпорядку не злякали, за що неодноразово юнака лупцювали різками. Вже у цьому віці проявився його нескорений характер і небажання бути не з тими та не в тому місці. Няня, яка регулярно відвідувала свого улюбленця, помітила на тілі хлопчика сліди жорстких побоїв і наполягла на переведенні Черчілля до іншої школи.

У брайтонській школі сестер Томсон бажання навчатись теж не з'явилось. Черчіль був останнім з дисциплін у класі. У 12-річному віці  в нього почалися серйозні проблеми зі здоров'ям – він перехворів на запалення легенів. Традиційний вищий навчальний заклад для чоловіків із роду Мальборо в Ітоні був далеко, до того ж, умови навчання там були не з легких. Черчіль вступив до не менш престижного коледжу в Герроу, де умови були м'якіші. 

Але байдужість до навчальних предметів не полишив. Він учив тільки те, що було цікаво, решту повністю ігнорував з властивою йому завзятістю. Саме тому в 1889 був переведений до «армійського класу», у програмі навчання якого був зроблений наголос на військову справу.

Нарешті саме тут із норовливого учня Уїнстон перетворився на старанного студента. Здавалося, він опинився в цілком комфортному для себе середовищі. Йому вдалося стати одним із 12-ти випускників школи, які змогли скласти випускні іспити з усіх предметів. Це дозволило Черчіллю вступити до найпрестижнішого військового училища Великої Британії, яке він закінчив у званні молодшого лейтенанта.

Далі буде.

Джерела:

Гарт, Джон. Як Черчилль врятував цивілізацію [Текст] : епічна історія тринадцяти років, які ледь не знищили цивілізований світ / Дж. Гарт ; пер. з англ. Я. Губарев.– Х. : Ранок : Фабула, 2019.– 336 с. : фот., карти.

Гаффнер, Себастіан. Черчілль. Біографія [Текст] / С. Гаффнер ; пер. з нім. Р. Осадчук ; відп. ред. О. Жупанський.– К. : Вид-во Жупанського, 2019.– 157, [1] с.– (Життєписи).– Пер. изд. : Churchill. Eine Biographie. 

Гілберт, Мартін. Черчилль [Текст] : біографія / М. Ґілберт ; пер. з англ.: Я. Войтко, Р. Ладохіна.– К. : КМ-БУКС, 2019.– 887 с. : 32 вкл. л., фот.

Делафорс, Патрик. 274 эпизода из жизни Уинстона Черчилля [Текст] / П. Делафорс ; ред. Л. Алексеева ; пер. с англ. О. В. Теплых .– Дн-ск : Либри, 2008.– 224 с. : ил. 

Джонсон, Боріс. Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію [Текст] / Б. Джонсон ; пер. з англ. Ю. Гірич.– Харків : Віват, 2019.– 398 с.– (Біографії та мемуари).– Бібліогр.: с. 373-394.

Сміт, Деніел. Думати, як Вінстон Черчилль [Текст] / Д. Сміт ; пер. з англ. Н. Мочалова.– К. : КМ-БУКС, 2018.– 224 с. 

Черчілль, Уінстон. Афоризми та крилаті вислови [Текст] / У. Черчілль ; пер. Л. Дудченко.– [Б. м. : б. и.], 2015.– 208 с.– (Антологія мудрості).



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  




Немає коментарів:

Дописати коментар