Сторінки

середу, 23 березня 2022 р.

Що читають бібліотекарі

Еріа Ф. Зіпсовані діти [Текст ]: Роман / Пер. з. фр. С. Орлова. – Харків: Ранок. Фабула, 2018. – 336 с. – (Лауреати).

Роман «Зіпсовані діти», є другим романом (хоча за терміном написання був першим) з тетралогії про родину буржуа Бусарделів, відомого французького письменника Філіпа Еріа.

Довідка: Справжнє ім’я автора Раймон-Жерар Пеєль (1898–1971), який походив із заможної родини високопосадовця, брав участь у Першій світовій війні, був актором кіна і театру, сценаристом. Ці обставини вплинули на творчість романіста, який почав писати прозу в 1920-х роках. Перший же роман «Невинний» (1931) приніс йому премію Ренодо. Найвідомішим твором письменника є тетралогія про родину Бусарделів: «Зіпсовані діти» (1939), «Родина Бусарделів» (1944), «Золоті ґрати» (1957), «Час любити» (1968).

Події у романі відбуваються наприкінці 20-х років минулого сторіччя, але це не заважає йому бути цікавим і актуальним у сьогоденні. Теми і проблеми, які висвітлюються у творі, турбують і сучасне суспільство. Головна героїня роману Аґнес Бусардель, юна донька із заможної родини, відверто розповідає свою історію. Маючи достатнє фінансове забезпечення, вона приїздить із Франції на навчання до США. Ця країна вплинула на світогляд дівчини, яка виросла в атмосфері снобізму, міщанських обмежень, лицемірства. Тут вона заводить нові знайомства, відчуває себе вільною від всіляких умовностей, вперше закохується. Але згодом розуміє, що це кохання більше нагадує пристрасть, та душа прагне чогось більш «високого». Багато часу в романі присвячено роздумам, спостереженням, відчуттям оповідачки, що інколи дивує, з огляду на те, що автором є чоловік. Так відчути душевні переживання молодої дівчини!.. Можливо, комусь зав’язка видасться затягнутою і «занудною», але раджу дочекатися цікавих подій, які сповна окуплять повільне розгойдування.

Сюжет починає динамічно розгортатись з поверненням героїні до Парижа, де з’ясовується, що вона з дитинства у родині є «білою вороною» і страждає від фальші, внутрішніх сімейних інтриг, відсутності любові та тепла. Ідилія поважної багатої родини лише утопія. Її члени, перш за все, орієнтовані на заробляння грошей, на створення та утримання репутації і максимального матеріального добробуту свого клану. Аґнес намагається відстоювати свою гідність, погляди, свободу вибору… Не зоставляють байдужими її виваженість, прямота, чарівність.

Особливо сподобався персонаж благородного і доброго Ксав’є (мабуть, такий – мрія багатьох жінок), за долею якого переживала протягом усієї оповіді.

Найнесподіванішим і драматичним виявився фінал. Від останніх глав неможливо було відірватись, і потім книга не одразу відпустила від себе, постійно згадувалися події, фрази. Не дарма авторові за цей роман було присуджено Гонкурівську премію (1939 р.)

Усім, хто полюбляє родинні саги, раджу прочитати усю історію про Бусарделів, від першої до четвертої книги. Ви дізнаєтесь як народилась ця сім’я, як відбулося її перетворення на потужний родинний і фінансовий клан, які драматичні таємниці приховані «у шафі» кожного з поколінь, як вдалося врятувати родину під час тяжких випробувань. Ви познайомитесь із багатьма персонажами, які точно і яскраво виписані автором, живими людьми зі своїми уподобаннями, слабкостями, вадами. В усіх книгах є ще один головний герой – Париж, на тлі якого розгортаються дивовижні події. Оповідь розпочинається у 1813 році і закінчується у 1950-тих.

Запевняю – нудьгувати не будете!

Світлана Пономаренко, 

провідна бібліотекарка відділу документів з питань  мистецтв 




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  


 

Немає коментарів:

Дописати коментар