Сторінки

понеділок, 21 березня 2022 р.

Досліджуємо історію

«Степові розбишаки», лицарі віри, святі праведники, або Про релігію в житті козаків (продовження)


Новий статус козацтва виявився вельми доречним у звʼязку з тим, що через фанатизм єзуїтів і їхнього покровителя короля Сигизмунда ІІІ Річ Посполита втратила характер конфесійно толерантної країни. Зберегти православну віру зусиллями одних лише православних братств і сеймових депутатів було вже неможливо. 1620 року за безпосередньої участі козаків на чолі з Петром Сагайдачним Патріарх Єрусалимський Феофан таємно відновлює православну ієрархію Київської митрополії, ліквідація якої до того часу «складала головний результат зусиль католицької партії». Київським митрополитом «підпільно» став Йов Борецький. Козацький охоронний загін супроводжував Патріарха увесь час його перебування в Україні восени 1620 року, не допустив арешту щойно рукоположених ієрархів, які наважилися прийняти сан всупереч волі короля. Сигизмунд лютував, але заарештувати єпископів не посмів, щоб не спровокувати козаків до радикальних акцій. 

Таким чином, Православна Церква в Речі Посполитій відновила апостольську тяглість своєї ієрархії, без якої її сакраментальне буття немислиме, а в Київській митрополії почало функціонувати дві церковні структури, що претендували на спадкоємність з Руською Церквою часів князя Володимира – уніатська на чолі з митрополитом Йосифом-Велямином Рутським (став главою уніатської митрополії після смерті Іпатія Потія у 1613 році) та православна, очолена Йовом Борецьким.

Останній на радощах ошляхетнив козаків, приписавши їм давньоруську генеалогію. Запорожців названо «рицарськими людьми», частиною «народу руського», що разом із князями Олегом, Володимиром і Ярославом ходив походами на степовиків і греків. Асоціювання козаків із княжими дружинниками стало поширеним літературним топосом. Касіян Сакович вирішив ще більше заглибити козацьке коріння, вивівши його з біблійного Яфета, сина Ноєвого, що «з Сімом покрив отчії секрета». Щоправда, перейшовши в унію, він про це сильно пошкодував.


Далі буде. 

Джерело: https://indepnethist.wixsite.com/swbb


Сергій Савченко




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  


 

Немає коментарів:

Дописати коментар