Сторінки

четвер, 17 березня 2022 р.

На долоні історії

Уїнстон Черчілль: «Я оптиміст. Не бачу особливої користі бути чимось ще» (продовження)

Наймолодший та найвпливовіший

З перших днів у парламенті Уїнстон Черчілль виступав із різкою критикою на адресу консерваторів, висловлюючи повну незгоду з програмою головного ідеолога країни Джозефа Чемберлена. Приєднання до табору лібералів дозволило йому стрімко злетіти політичними сходами.

Спочатку – заступник міністра колоній, потім – посада міністра торгівлі, потім – міністра внутрішніх справ, через рік Черчілль став міністром військово-морських сил. Він був наймолодшим політиком, який обіймав найвпливовіші пости в Британії.

Очолюючи міністерство військово-морських сил, Уїнстон Черчілль зазнав гучного фіаско: з його провини у Першій світовій війні катастрофічно для Британії закінчилася військова операція в Дарданеллах. Невиправдано загинуло 250 тис. англійських солдатів.

Намагаючись відшкодувати свою провину, політик подав у відставку і записався добровольцем на фронт. Через кілька років, коли «пристрасті» навколо Дарданелл стихли, Черчілль знову повернувся в уряд, де обійняв посаду міністра військового постачання. Оскільки належним чином себе не проявив, був змушений взяти на кілька років «політичну перерву», повністю відійшовши від політики. Тобто амбіціі, але справа та добробут рідної держави – понад усе. Не виправдав, перед собою у тому числі, збирайся з думками та проводь роботу над помилками.

Він повернувся лише з початком Другої світової, коли Німеччина вдерлася до Польщі, після чого Велика Британія оголосила війну Адольфу Гітлеру. Черчеллю було запропоновано стати Першим Лордом Адміралтейства, який має право голосу у Військовій раді. Він ніколи не обіцяв вічного миру своїй країні й був одним із небагатьох, на думку влади, здатним привести націю до перемоги.

Зосередивши у своїх руках усі головні важелі мобілізації країни, Черчілль зумів зійти на вершину влади та стати прем'єр-міністром Британії. Рішучість, завзятість і тверезе оцінювання ситуації дозволили британському прем'єру успішно вести війну до перемоги, створивши коаліцію зі США та СРСР.

Непримиренний противник більшовизму, між Гітлером і Сталіним вибрав останнього, іншого виходу не було. У травні 1942 року він із американським і російським лідерами Франкліном Рузвельтом і Йосипом Сталіним підписав «Атлантичну хартію» про створення антигітлерівської коаліції, що визначала економічний і політичний світопорядок у країнах-союзниках після перемоги у Другій світовій війні.

У 1945 році лідери Великої Британії, США та СРСР провели Ялтинську конференцію, яка визначила політичну карту світу в повоєнний час. 

Далі буде.


Джерела:

Гарт, Джон. Як Черчилль врятував цивілізацію [Текст] : епічна історія тринадцяти років, які ледь не знищили цивілізований світ / Дж. Гарт ; пер. з англ. Я. Губарев.– Х. : Ранок : Фабула, 2019.– 336 с. : фот., карти.

Гаффнер, Себастіан. Черчілль. Біографія [Текст] / С. Гаффнер ; пер. з нім. Р. Осадчук ; відп. ред. О. Жупанський.– К. : Вид-во Жупанського, 2019.– 157, [1] с.– (Життєписи).– Пер. изд. : Churchill. Eine Biographie. 

Гілберт, Мартін. Черчилль [Текст] : біографія / М. Ґілберт ; пер. з англ.: Я. Войтко, Р. Ладохіна.– К. : КМ-БУКС, 2019.– 887 с. : 32 вкл. л., фот.

Делафорс, Патрик. 274 эпизода из жизни Уинстона Черчилля [Текст] / П. Делафорс ; ред. Л. Алексеева ; пер. с англ. О. В. Теплых .– Дн-ск : Либри, 2008.– 224 с. : ил. 

Джонсон, Боріс. Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію [Текст] / Б. Джонсон ; пер. з англ. Ю. Гірич.– Харків : Віват, 2019.– 398 с.– (Біографії та мемуари).– Бібліогр.: с. 373-394.

Сміт, Деніел. Думати, як Вінстон Черчилль [Текст] / Д. Сміт ; пер. з англ. Н. Мочалова.– К. : КМ-БУКС, 2018.– 224 с. 

Черчілль, Уінстон. Афоризми та крилаті вислови [Текст] / У. Черчілль ; пер. Л. Дудченко.– [Б. м. : б. и.], 2015.– 208 с.– (Антологія мудрості).



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  



 

Немає коментарів:

Дописати коментар