Сторінки

пʼятниця, 28 липня 2023 р.

Досліджуємо історію

Дніпропетровськ – Половиця – Кодак: фольклорна та історична пам’ять

(продовження)

 

 Про важливу роль Кодацької фортеці в захисті мирного населення від набігів татарських орд розповідали мешканці сіл Лоцманська Кам’янка та Язикове Катеринославського повіту Осип Омельченко (запис від 28 травня 1875 р.) та 88-річний Трохим Ковбаса (запис від 6 липня 1886 р.).
Йдеться про могилу Сторожову, розташовану в степу поблизу селища Старий Кодак Катеринославського повіту. «В старину були набіги. В робоче времня, в жнива, стоїть, було козак з віхою на Сторожовій могилі і дивиться кругом, бо з неї видать скрізь. То оце як забаче було, що йде орда, то він віху об землю і тіка в Кайдацьку кріпость [варіант: “він віху об землю, сідає на коня і дає знать в Койдацьку кріпость”. – Л. І.]. Люди було в степу все поглядають на віху, углядять, було, що віхи нема, та втікають і собі в кріпость. Віху ту далеко було видно, бо й віха висока, й могила висока».
Цікавим доповненням до сказаного є розповідь діда Т. Ковбаси: «На Койдацькім степу єсть висока могила, звуть її Сторожовою. За нашіх прадідів там стояли гардони – запорозька сторожа. Хто б не був на степу, всяк поглядує на ту могилу, бо на ній стояла віха. Як віха стоїть – жни, коси, громадь; як тіко віха похилилась – ото вже хватай дітей, займай скот і мерщі в кріпость, бо орда вже недалеко! З могили добре видно всі округи. Запорожці як побачать було дим, куряву або звір, птиця полохається в степу, – ото вже й знають, відкіль суне орда».

 

 

Людмила Іваннікова, кандидат філологічних наук

Фото: Сторожова вежа. Худ. Юрій Журка

 

Джерело: https://shron1.chtyvo.org.ua/Ivannykova_Liudmyla/Dnipropetrovsk_Polovytsia_Kodak_folklorna_ta_istorychna_pamiat.pdf?




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут



Немає коментарів:

Дописати коментар