Сторінки

пʼятниця, 14 липня 2023 р.

Досліджуємо історію

Дніпропетровськ – Половиця – Кодак: фольклорна та історична пам’ять

(продовження)

 

У 1639 році фортеця Кодак була знову відбудована, розширена і укріплена, стала неприступною, адже збудована була за останнім словом європейського фортифікаційного мистецтва.
Історик Ю. Мицик запевняє, що саме від Кодака слід починати історію м. Дніпропетровська (нині – м. Дніпро), адже, як свідчать наведені ним архівні документи, у фортеці був не лише католицький монастир, але й православна церква, навколо неї виросло передмістя, де жили ремісники, купці й хлібороби, всередині замку також було повно мазанок, а над самим Дніпром – базар, де продавали ремені та інший дріб’язок.
Нагляд за фортецею здійснював коронний гетьман Речі Посполитої Станіслав Конецпольський, який у липні 1639 року скликав туди реєстрову козацьку старшину, серед якої був і чигиринський сотник Богдан Хмельницький. На запитання гетьмана, що вони думають про цю неприступну твердиню, Б. Хмельницький відповів латинським афоризмом: «Рукою створене рукою й руйнується». І справді, незабаром, а саме 1 жовтня 1648 року, козаки Б. Хмельницького взяли Кодак, і до 1656 року він підпорядковувався канцелярії гетьмана, а з 1656 року перейшов у володіння Коша Запорозької Січі, у віданні якого залишався аж до зруйнування Січі 1775 року, і весь цей час відігравав надзвичайно важливу роль в обороні південних кордонів України.
У 1708–1709 роках запорожці підтримали повстання Івана Мазепи, і за це Старий Кодак і Новий Кодак, а також і сама Чортомлицька Січ, були спалені й зруйновані каральними гарнізонами Петра І. Остаточна руйнація фортеці була здійснена кримським ханом у 20-х роках ХVІІІ ст.
Та хоч Старий Кодак і втратив своє військове значення, але поступово розвивалося засноване поруч з ним однойменне селище, яке існує і досі. Про його історію розповідали Олег Репан, Валентин Старостін та Олександр Харлан у розвідці «Коріння міста».
У 1645 році був заснований Новий Кодак, містечко, що розвинулося на місці давнього поселення біля дніпровського перевозу, тоді ж була збудована в ньому православна церква і козацька фортеця. Про Новий Кодак, його історію, згадував славнозвісний запорожець Микита Корж, також про це містечко детально розказано у вищезгаданій розвідці.
 

 Людмила Іваннікова, кандидат філологічних наук


Фото: Кар’єр на місці фортеці Кодак. Сучасний макет-реконструкція

 

Джерело: https://shron1.chtyvo.org.ua/Ivannykova_Liudmyla/Dnipropetrovsk_Polovytsia_Kodak_folklorna_ta_istorychna_pamiat.pdf? 




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар