Сторінки

понеділок, 10 липня 2023 р.

На долоні історії

Симон Петлюра. Нескорений

(продовження)

 

Єврейське питання, тавро погромників, краплені карти

 

У тилу панує безлад. Починаються масові єврейські погроми, жорстокі події в Проскурові. Місцевий більшовицький комітет, більшість членів якого була саме євреями, організовує повстання проти Директорії. Підбурені ззовні більшовики намагаються повернути містечко. За відомим жовтневим сценарієм захоплено пошту, телеграф, телефон, комендатуру. Отаман Іван Семисенко, за свідченнями істориків, малоосвічений і малокерований, наказує козакам розстріляти комітетчиків за спробу заколоту.
Петлюра негайно відкликав загони, отаман був розстріляний у Кам`янець-Подільському.
У цьому питанні Головний Отаман завжди послідовний. Нагадаю про  його особистий дозвіл на формування в Україні єврейських бойових дружин на захист від погромів, датований ще 1917-м. Навесні 1919-го Директорія видає Закон: «Український уряд буде всіляко боротися з порушеннями громадського порядку, викриватиме й суворо каратиме заводіяк, злочинців та погромників. І перш за все уряд не потерпить ніяких погромів, спрямованих проти єврейського населення України, і вживатиме усіх засобів для знешкодження цих мерзенних злодіїв». Симон Петлюра  як верховний головнокомандувач українського війська видає наказ арештувати та віддати під трибунал усіх вояків, які підбурювали до погромів. Єврейські демократи на чолі з Бундом – «Загальним єврейським робітничим союзом» підтримають зусилля українського уряду. В документах того часу, підписаних Петлюрою, читаємо: «Хто ж допускається такого тяжкого злочину, той є зрадником та ворогом нашого краю та мусить бути усунений від такого співжиття».
Ще з його прозорливих спогадів: «…вороги наші не сплять і уважно слідкують за кожним нашим кроком, аби тим чи іншим вчинком внести розлад серед нас і цим пошкодити скорішому здійсненню змагань нашого народу... Провокацією, на яку вони витрачають величезні суми, вони хотять розкласти нас зсередини… підбурюють наших козаків до різних бешкетів і погромів над невинним єврейським населенням, і цим хотять накласти тавро погромників на чоло лицарів, які несуть визволення всім народам на просторах України».
Єврейський письменник і публіцист, один із лідерів сіоністського руху, співзасновник держави Ізраїль та її збройних сил Володимир Євгенович Жаботинський по слідах судової справи за фактом вбивства Симона Васильовича, зазначить: «Є безумовним фактом, що ні Петлюра, ні Винниченко не були погромниками, я виріс поряд із ними, я боровся проти антисемітизму, ніхто й ніколи не зможе переконати в іншому сіоністів південної Росії. Подібні люди не були антисемітами».
Але більшовики вкотре цинічно переписували історію, як шулери, достаючи з рукавів краплені карти. Реальні ж масові погроми здійснювалися військами Антона Денікіна, червоноармійцями, грабіжниками й анархістськими загонами.
У березні відбувся швидкий наступ із захопленням Жмеринки, Уряд Директорії евакуюється до Кам`янець-Подільского. Саме в цьому місті уряд Петлюри приймає присягу на вірність Україні та рішення про автокефалію української церкви. До всіх ярликових епітетів, більшовики додають ще – «розкольник» та «антихрист».
Тим часом, Симон Васильович не припиняє шукати союзників, мова про Юзефа Пілсудського та Польщу, куди він й вирушає.

 

Олена Ємельянова,
завідувачка сектору соціокультурних проєктів та зовнішніх зв`язків

 

Фото: https://www.istpravda.com.ua/articles/2019/05/29/155738/
 
Джерела:
Авдєєнко С.І. Тисяча й одна смерть: український рахунок / С.І. Авдєєнко. – Запоріжжя: Дике поле, 2006. – 631 с.
Альманах Українського Народного Союзу на рік 1979 = Almanac of the Ukrainian National Association for the year 1979: річник 69-ий / Укр. нар. союз; ред. А. Драган. – Джерсі Сіті; Нью Йорк: Свобода, 1979. – 255 с.
Assassines par Moscou: Рetlura-Konovaletz-Bandera. – Germany: Editions Ukrainiennes a Munich, 1962. – 77 p. – франц. мовою.
Він з когорти вождів: (Кращі конкурсні праці про дореволюційну діяльність Симона Петлюри). – Київ: Дніпро, 1994.
Винниченко, Володимир. Заповіт борцям за визволення / В. Винниченко. – Київ: Криниця, 1991. – 128 с.
Грановський, О. На шляху до державности: у честь впавших героїв Симона Петлюри і Євгена Коновальця / Ол. Грановський. – Вінніпег: [б. в.], 1965. – 17 с.
Зародження органiв безпеки України: перiод Центральної Ради // Сiдак В.С. Нацiональнi спецслужби в перiод Української революцiї 19171921 рр. (невiдомi сторiнки). – Київ, 1998. – с. 41.
Збірник пам'яті Симона Петлюри, 18791926. – Репр. вид. – Київ: Центр учбової літератури, 2020. – 258 с.
Іванис В. Симон Петлюра Президент України / В. Іванис. – 2-ге вид. – Київ: Наук. думка, 1993. – 270 с.
Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти «русского мира». Місія Капели Олександра Кошиця (1919–1924) / Нац. Акад. наук України, Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського, Центр. держ. архів вищ. органів влади та упр. України; авт. концепції, тексту, упоряд. Т. Пересунько, відп. ред. І.Б. Гирич. – Київ: АртЕк, 2019. – 312 с. – (100 років культурної дипломатії України).
Лотоцький О. Симон Петлюра як політик і державний муж / О. Лотоцький. – Париж; Лондон: [б. в.], 1951. – 77 с.
Савченко В.А. Симон Петлюра / В.А. Савченко. – Харків: Фоліо, 2004. – 415 с. – (Время и судьбы).
Сагайдачний П. В його тіні. Симон Петлюра в історії українського народу / П. Сагайдачний. – Репр. вид. – Київ: Центр учбової літератури, 2020. – 64 с.
Савченко В.А. Симон Петлюра / В.А. Савченко. – Харків: Фоліо, 2015. – 126 с . – (Знамениті українці).
Симон Петлюра: статті, листи, документи. – Нью-Йорк: Вид. Укр. Вільної академії наук у США, 1956. – 480 с.
Степаненко М. У 100-ліття народження Симона Петлюри президента Української Народної Республіки / М. Степаненко. – Вашингтон; Філадельфія: Україна, 1979. – 74 с.
Удовиченко О.І. Україна у війні за державність. Історія організації і бойових дій Українських Збройних Сил, 19171921 / О.І. Удовиченко. – Київ: Україна, 1995. – 206 с.
Hunczak, T. SymonPetlіura and the Jews: F Reappraіsal / Т. Hunczak. – Munіch: Ukraіnіan Hіstorіcal Assocіatіon, 1985.
Шелухин С. Варшавський договір між поляками й С. Петлюрою 21 квітня 1920 року / С. Шелухин. – Прага: Нова Україна, 1926. – 40 с.
В Річницю Смерти св. пам. Симона Петлюри. – Вінніпег: [б. в.], 1972. – 8 с.
https://uahistory.com/topics/famous_people/12588
 
Таємниці великих Українців. Симон Петлюра // https://www.youtube.com/watch?v=INT8RiYVl2o
 
Симон Петлюра / сезон #hradoli2021 // https://www.youtube.com/watch?v=R5lz3R6tQzM&t=43s
 
https://uahistory.com/topics/famous_people/12588




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар