Сторінки

пʼятницю, 5 листопада 2021 р.

На долоні історії

 Оскар Вайлд. Історія  написання та цікаві факти «ПортретуДоріана Грея» 

(закінчення)


«Спочатку я хотів написати про юнака, що продає душу за вічну молодість; ця ідея має давню літературну історію, але я надав їй нової форми», – писав Вайльд своєму редакторові про початковий задум твору. 

Так у 1890 і 1891 роках світ побачив перші дві публікації роману. Та невдовзі британські літературні критики засудили твір за аморальність, а видавництво «В.Г.Сміт» навіть вилучило видання журналу зі всіх своїх книжкових кіосків. Як наслідок, Оскар Вайлд вирішив приховати деякі елементи та розширив відомості про життя персонажів. Вайлдові текстові доповнення полягали у тому, щоб «розкрити Доріана як персонажа» та додати більше деталей про його походження, описати його «індивідуально-психологічне падіння якнайвичерпніше та якнайпереконливіше».

Та окрім вживання опіуму, ніякі гріхи головного героя не були показані, з цього приводу автор навіть писав: «Кожна людина бачить в Доріані Греї свої власні гріхи. У чому полягають гріхи Доріана Грея, не знає ніхто. Той, хто знаходить їх, привніс їх сам» (з листа Вайлда редакторові «Скотс обсервер», 1890 рік).

Але зрозуміло, що молодик страждав нарцисизмом, в його уявленні форма переважала над внутрішньою складовою. Заради збереження краси та вічної юності він навіть готовий був продати душу дияволу.

Роман викликав потужне емоційне потрясіння у громадськості: завсідники книгарень захоплювалися творінням Вайлда, а ось літературному істеблішменту книга не припала до смаку. Письменницька верхівка засудила твір як низький і аморальний. Деякі критики пропонували накласти на «Портрет Доріана Грея» табу.

Таким чином, єдиний роман Вайлда приніс йому лише скандал, процес, суд і дворічне ув’язнення. 

Але це було два століття тому. Нині твір – надбання світової літератури, що неодноразово екранізувався, ставився на сценах театрів і, взагалі, вплинув на культуру багатьох країн.


Ніколенко, Ольга (доктор філологічних наук; професор). Роман «Портрет Доріана Грея» Оскара Вайлда в контексті англійської культури [Текст] / О. Ніколенко // Всесвітня література в школах України. – 2019. – №4. – С. 19–24.


Вайлд, Оскар. Портрет Доріана Грея [Текст] / О. Вайлд ; пер. З англ. М. Кулінич. – К. : КНИГОЛАВ, 2018. – 238 с. – (Золота полиця). 




 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  


 

Немає коментарів:

Дописати коментар