Сторінки

середу, 3 листопада 2021 р.

Винахідники, віват!

Ілія Рябко – юне обдарування Дніпра

Юні обдарування регіону рухають уперед українську науку. Діти беруть участь у всеукраїнських і міжнародних конкурсах. Деякі роблять гучні заяви у науці вже у шкільному віці. Восьмикласник Ілія Рябко з Дніпра розробив сміттєвий контейнер. За свій винахід 14-річний учень школи №144 посів третє місце на конкурсі з екологічних винаходів «Еко-Техно Україна 2020». «Коли я дізнався, що виграв, то зрозумів для себе, що мені є куди прагнути і до чого йти, – поділився емоціями про перемогу восьмикласник. – З-поміж безлічі проблем в Україні, які потрібно терміново вирішувати, є проблема сортування, переробки та вивезення сміття. Українські дослідники б’ють на сполох і говорять про насування загальнонаціональної екологічної катастрофи. Тому розробки будь-яких пристроїв, які можуть вирішити проблему забруднення, актуальні як ніколи», – зазначив юний винахідник.

Винахід юного школяра дозволяє контролювати віддалено з комп'ютера чи смартфону вміст і наповненість баку. За словами школяра, на сервері спеціального сайту є функція екстреного виклику в разі, якщо контейнер повністю заповнений або всередині лежить сміття з неприємним запахом. Система не лише збирає інформацію, а й може будувати найкоротшу траєкторію руху сміттєвозу і вимірювати температуру вмісту. Якщо контейнер із відходами не повний, сміттєвозу їхати не треба. Хлопець впевнений, так можна зекономити бюджетні кошти. Зазначається, що розроблена система допомагає контролювати наповненість баків із відсортованим сміттям. Суть винаходу в тому, що він заощаджує витрату палива сміттєвозів. Також за допомогою системи в майбутньому можна буде робити перерахунок для районів, де виробляється менше сміття. Система не тільки збирає інформацію, а й може будувати коротку траєкторію руху сміттєвозу. Наприклад, якщо контейнер майже порожній, машина поїде в інше місце, вдасться заощадити не лише час, а і міський бюджет. Програма будує оптимальний маршрут руху, контролює виробництво сміття у різних районах міста, що дозволить переглянути тарифи для населення. Цей фактор також значно впливає на екологію, оскільки авто буде менше їздити, здійснюючи шкідливі викиди в атмосферу.

Ідея створення такої технології прийшла хлопцеві через те, що він спостерігав, як сміттєвий бак біля його будинку часто переповнювався, внаслідок чого у дворі часто створювалося звалище.

Над проєктом Ілія з кураторкою працював три роки. «Для мене важливо, щоб винахід допоміг мінімально забруднювати навколишнє середовище. А якщо є можливість – то і зберігати енергоресурси», – розповіла кураторка Ольга Борисенко.

Ілія розкриває суть свого винаходу. Він каже: «До звичайного контейнеру приробив датчики температури та ваги, а на дні закріпив пружини. Потім на уроках інформатики розробив спеціальний сайт». Каже, саме тут і з’являються повідомлення, коли треба винести сміття.

Вчителька інформатики Ольга Борисенко розповідає: «Хлопець зацікавився інформатикою ще в 5-му класі. Кожен проєкт розробляли разом і тестували у школі. Для нас дуже цінні ідеї наших дітей. Ми всі прекрасно розуміємо, що інформаційні технології дуже швидко змінюються. І те, що нереальним здавалося сьогодні, може через рік бути реальним і бути гарною ідеєю для її втілення навіть у школі». 

Ілія хоче запропонувати свій проєкт комунальникам. Школяр каже: «Якщо встановити датчики ваги на усі баки у Дніпрі – не треба буде їздити за напівпорожніми сміттєвими контейнерами. Машини викликатимуть при необхідності. І тоді підприємства, які їх обслуговують, будуть витрачати менше палива і запчастин. Оскільки машина може приїхати за порожнім контейнером і витрачати свої ресурси». 

Винаходом уже зацікавилися підприємці. Собівартість розробки – від 200 до 400 гривень. Зокрема, Михайло Олександрович Лисенко, заступник міського голови, директор департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпропетровської міської ради зацікавився проєктом Ілії Рябка. Він згоден поділилися із ним досвідом і навіть профінансувати майбутні винаходи школяра.

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно-технічного відділу




 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  


 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар