Сторінки

вівторок, 2 листопада 2021 р.

На долоні історії

Сьогодні зануримося в історію твору, екранізованого близько тридцяти разів, а на честь головного героя навіть назвали одну з хвороб («Синдром Доріана Грея» – культ молодості, страх перед фізичним зів'яненням і старінням). Це єдиний роман видатного ірландського поета, драматурга, прозаїка, есеїста, яскравої особистості з гострим язиком і вмінням триматися в суспільстві – Оскара Вайлда. Як ви вже здогадалися, історія написання та цікаві факти про «Портрет Доріана Грея» у рубриці «На долоні історії».


Відомий «Портрет…» Вайлда задумувався спочатку як повість, що мала вийти частинами на сторінках журналу «Lippincott's Monthly Magazine», але, згодом, перетворився на роман. Автор вклав реальну основу у власний твір. Оскар дійсно мав приятеля – талановитого художника на ім’я Безіл. Якось у його майстерні наш естет побачив вродливого юнака. Вайлд захопився зовнішністю натурника і з гіркотою зауважив, що цю красу не омине, на жаль, старість. Однак митець був згоден малювати портрет красеня щороку, щоб старіння і в’янення відбивалися тільки на полотні. Як бачите, хоч і в дещо зміненій формі, та цей момент з життя письменника був відображений в романі.

До речі, ідея твору з’явилася завдяки суперечці Оскара зі своїм приятелем, що той напише роман, від якого «збожеволіє» весь Лондон. Так і сталося! І не лише Лондон, а й у весь світ! На все це автор витратив трохи більше трьох тижнів.

Журнальна публікація «Портрета Доріана Грея» мала широкий резонанс, і письменник вирішив видати твір окремим виданням, доопрацювавши окремі глави.

Суперечку автор виграв, але за перемогу поплатився: Вайлда судили за розбещення і посягання на англійські традиції, за що він отримав реальний тюремний термін.

(Далі буде)


Ніколенко, Ольга (доктор філологічних наук; професор). Роман «Портрет Доріана Грея» Оскара Вайлда в контексті англійської культури [Текст] / О. Ніколенко // Всесвітня література в школах України. – 2019. – №4. – С. 19–24.

Вайлд, Оскар. Портрет Доріана Грея [Текст] / О. Вайлд ; пер. З англ. М. Кулінич. – К. : КНИГОЛАВ, 2018. – 238 с. – (Золота полиця). 



 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар