Сторінки

четвер, 17 грудня 2020 р.

Що читають бібліотекарі

Уельбек, Мішель.  Карта і територія : роман / М. Уельбек; пер. з фр. Л. Г. Кононович; худож. Д. О. Самойленко. – Харків : Фоліо, 2013. – 344 с. – (Карта світу).

Мистецтво споживання

«Я хочу залишити свідоцтво про світ ...»

Романи французького прозаїка Мішеля Уельбека читають, як профілактику проти життя в рожевих хмарах, вони протверезні, різко спускають читача з небес на землю та піднімають гострі питання сьогодення. Його соціологічний роман «Карта і територія» – це драма сучасного мінливого світу, з якого поступово витісняється людина. Автор розповідає про європейську модель ідеального життя, малює картинопис світських раутів із зірками шоу-бізнесу та дає можливість зануритися в життя творчої людини.

Головний герой – художник Джед Мартін займається образотворчим мистецтвом. На початку творчого шляху йому подобалося фотографувати металеві вироби, потім він переключається на фотографії мишленівських дорожніх карт, що, і приносить йому приголомшливий успіх. Згодом він захоплюється традиційним живописом і створює серії «основних професій». Дотепно й різко Уельбек розмірковує про арт-ринок, промислове мистецтво, яке створюється на продаж і живе за законами кон'юнктури. На сторінках роману багато філософських роздумів про людські стосунки, сьогоднішнє призначення художника та майбутнє мистецтвознавства.

Особисто для мене ця книга повна загадок і шарад, які можна просто читати, а можна читати й розгадувати, прогнозувати та розмірковувати. Рекомендую до прочитання всім шанувальникам сучасної інтелектуальної прози, любителям творчості письменника та читачам, які здатні дивитися на світ іронічно й не дуже вірити тому, що говорить автор.

Оксана Шевченко, заступниця директора з внутрішньобібліотечної роботи



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут



 

Немає коментарів:

Дописати коментар