Сторінки

четвер, 23 квітня 2020 р.

На долоні історії

«Кожний закоханий хоче почути лише про своє кохання...» 

Саме про кохання майже у всіх своїх творах, незважаючи на їх сатирично-гротескну  та таємничо позамежну складову,  намагався прокричати сучасникам та нащадкам німецький письменник, казкар Ернст Теодор Вільгельм Гофман.
Людина романтичних поривів та вчинків,  пристрасних та інших прихільностей з неймовірним почуттям гумору. 
Захопившись творчістю  Моцарта - одне зі своїх  імен він змінює на Амадей.  Закохавшись у вихованку пансіону, спочатку  разом із приятелем намагається прорити туди підземний хід,  після невдачі,  будує справжню повітряну кулю. 
Син пруського адвоката, що виховувався у родині дядька із  фантастично-містичним мисленням. Народжений із талантами музиканта й художника, але  все життя вимушений займатися на державній службі юриспруденцією, щоб заробляти. 
У дванадцять він вільно грав на гітарі, органі, скрипці, арфі. Деякі зали Варшавських «Музичних зборів», одним із засновників яких був Гофман, прикрашено його розписами. Автор музичних творів,  що чули в оперних залах Польщі, диригент із прекрасним тенором. 
Гофман стверджував, що улюблений кіт Мурр є першим читачем його творів  (і робить це вголос ) та без перебільшення – філософ.  Напевно за це він зробив його героєм роману «Життєві погляди кота Мурра».
«Живописець внутрішнього світу», письменник  творчість якого  в оригіналі  ретельно вивчав Федір Достоєвський та прихильниками якого були Олександр Пушкін та Василь Жуковський.  
За життя його літературу не полюбляла німецька критика, але Європа та Америка – визнавали та захоплювались. 
Влучно акцентував Стефан Цвейг, який відносив Гофмана до вічної гільдії поетів-романтиків, «які вигадали для життя, що їм дошкуляло, найоригі-нальнішу помсту - створювати життєві образи, найколоритніші за дійсність». 
Про один з останніх творів Гофмана у рубриці нашого блогу. 


Казкова повість-гротеск «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер»

Одним з останніх творів, написаних Ернстом Теодором Амадеєм Гофманом є «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». Сам автор охарактеризував  повість, як «витвір дуже нестриманої  та  саркастичної фантазії». Так, бо головного героя митець створив у припадку лихоманки. За вікном – 1819-й, Гофман тяжко хворіє. Лікар, Юліус Едуард Хітциг, щодня навідується  до нього та є свідком бурхливої фантазії свого пацієнта. Якось при сильному нападі лихоманки, митець простягнув доктору гарячу руку та  швидко й відривно почав розповідати про бридкого, пришелепуватого виродка, який усе робив навпаки та про чоловіка одягненого  у сюртук із «підстреленими» рукавами та надміру довгими полами. Пообіцяв, коли видужає, обов’язково напише про «цих двох малих». Хітцига зацікавила ідея, і тільки-но Гофман одужав, твір було створено. Робота не зайняла у письменника й двох тижнів. Ще й портрет намалював, стверджуючи, що ніхто, крім нього, не знає Цахеса в обличчя.
Образ героя, звісно, створив Ернст, однак мотиви повісті спираються на деякі запозичені ідеї літературних попередників. Наприклад, незвичайні імена – з книги лікаря XVIII сторіччя Йогана Георга Циммермана «Про самотність», ідею з трьома волосинками, що надають магічну силу її господарю – з казки «Чорт з трьома золотими волосинами» братів Грімм. Але, літературний сюжет є  цілком оригінальним, сповненим іронії та гострої сатири. 

Далі буде

Гофман, Эрнест Теодор Амадей (1776-1822).  Жизнь и творчество. Письма, высказывания, документы [Текст] / Э. Т.А. Гофман ; сост. К. Гюнцель ; авт. предисл. А. Карельский ; пер. Т. Клюева ; худ. Э. Т.А. Гофман. - М. : Радуга, 1987. - 464 с.

Художественный мир Э.Т.А.Гофмана [Текст]. - М. : [б. и.], 1982.
Давиденко, Г. Й. Історія зарубіжної літератури XIX початку ХХ століття [Текст] : навчальний посібник / Г. Й. Давиденко, О. М. Чайка ; Міністерство освіти і науки України, Глухівський державний педагогічний університет ім. С.М. Сєргєєва-Ценського. - К. : Центр учбової літератури, 2007. - 400 с.





Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар