Сторінки

четвер, 16 квітня 2020 р.

На долоні історії


«Тіні забутих предків» - «весь світ був як казка, повна чудес…»
 (продовження)

«Він хотів крикнуть на всі легені, щоб луна покотилась з гори на гору, аж до крайнеба, щоб захитати море верхів…»

Вже з перших сторінок повісті читач потрапляє в атмосферу прадавніх вірувань у добрі й злі сили. Змалечку гуцули знають, що є речі та явища, яким треба поклонятися й боятися. Вони єдині зі світом природи - ось головна ідея твору, у переплетінні з чистотою людських відносин і почуттів, засудженням бездуховного життя, обмеженого дрібними потребами.
Сюжет «Тіней» перегукується з вічною трагедією Вільяма Шекспіра «Ромео і Джульєтта». Як Монтеккі з Капулетті, ворогують родини Полійчуків і Гутенюків, але їх чада, Іван і Марічка, закохуються один в одного. Давня ворожнеча стає перешкодою на шляху до щастя, і, знов нагадуючи твір англійського поета, молоді гинуть.
Чому ж великий український митець назвав повість «Тіна забутих предків»? Відомо ж , що першочерговими варіантами були: «Тіні минулого», «Голос віків», «Відгомін Предковіку» і «Дар Предків забутих». І хто чи що є тими тінями?
Можливо, містичні істоти, що «червоною лінією» перетинають сюжет, може звичаї й вірування, що так близькі гуцулам. Все це сповнене  силою, чарами, схованими у глибині народної душі. Розкривають її через оспів казкової природи Карпат, де живуть няжки, у скелях – щезлик, які, гарної днини, виходять зі своїх закутків, співають пісень і гріються на камені. 
Як у казці – все оживає. Це у дусі фольклорної традиції, коли реалії перетинаються з вигадкою. Та Коцюбинський не лише занурює читача у поетичний, таємничий світ, а й спонукає до філософських роздумів про любов й ненависть, добро та зло, окриленість й  бездуховність.
Особливою прикрасою твору стають  діалектичні гуцульські слова й вирази, що зібрав митець у своїй подорожі і модерне письмо – своєрідна  відповідь на запит часу  щодо  виведення рідної літератури на загальноєвропейський обрій.

Далі буде

Балабко, Олександр Васильович. Синьйор Ніколо й синьор Мікеле. Рим Гоголя й Капрі Коцюбинського [Текст] : есеї / О. Балабко. - К. : Факт, 2006. - 248 с.

Коляда, Ігор Анатолійович. Михайло Коцюбинський [Текст] / І. А. Коляда, О. Ю. Кирієнко. - К. : Укрвидавполіграфія, 2012. - 120 с.

Коцюбинський, Михайло Михайлович. Тіні забутих предків [аудио-книга] / М. Коцюбинський ; читає В.Обручов. - К. : Українська аудіокнига, 2006. -  эл. опт. диск (CD-ROM);МР3. - (Класика української літератури)




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут


Немає коментарів:

Дописати коментар