Сторінки

понеділок, 27 квітня 2020 р.

На долоні історії


Казкова повість-гротеск 
«Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер»
(продовження)

Повість створено у властивій для митця гротескній «манері Калло», що поєднує повсякденну реальність із дивовижною вигадкою. Твір  вважають фольклорною казкою, для якої  є типовим долання героєм певних перешкод з нагородою у фіналі за кмітливість й хоробрість. Але автор не випадково уточнює, що це – «казка з нових часів», тому її слід сприймати за щось більше. Він додав до сформованої жанрової структури власну постать, і таким чином має змогу  не одноразово звернутись до читачів, коментуючи героїв чи події, передати власні враження щодо викладених  проблем.
Ернст Теодор Амадей Гофман висміював політичну дійсність сучасної йому Німеччини. Засуджував засліплене суспільство, духовне та  матеріальне життя, систему чинів. Через такі елементи проявляється й сатира. Та головне, над чим сміється письменник – суттєві особливості суспільства, в якому окрему особу цінують лише за зовнішній образ. Крихітка Цахес – саме та соціальна маска. Не рідко трапляється,  люди привласнюють чужу працю, заслуги чи таланти, щоб здаватися тим, ким не є насправді. От і Цинобер краде у поета – хист, скрипаля й співачки – музичний дар, інших – розум, робить кар’єру, створивши, так званий, «імідж».  Справжні  ж таланти нікому не потрібні. Тому, основний конфлікт повісті – протистояння обдарованості з самозакоханими міщанами, що ведуть прозаїчне життя та віра у прозріння оточуючих, перемогу таланту.
Дійсно, казка має світлий кінець, бо позитивні герої перемагають Цахеса. Однак, не можна сказати, що кінець щасливий. Ті самі люди, що боролися за перемогу добра й справедливості, стають тими ж бездуховними міщанами. Складна людська натура.
Багато Циноберів і поруч з нами, але ми все менше звертаємо на  них увагу. Твір, написаний  у першій половині ХІХ століття,  наголошує – не бійтеся бути ентузіастами,  творіть, надихайтеся та не давайте «крихіткам» привласнити ваші ідеї!


Гофман, Эрнест Теодор Амадей (1776-1822).  Жизнь и творчество. Письма, высказывания, документы [Текст] / Э. Т.А. Гофман ; сост. К. Гюнцель ; авт. предисл. А. Карельский ; пер. Т. Клюева ; худ. Э. Т.А. Гофман. - М. : Радуга, 1987. - 464 с.

Художественный мир Э.Т.А.Гофмана [Текст]. - М. : [б. и.], 1982.
Давиденко, Г. Й. Історія зарубіжної літератури XIX початку ХХ століття [Текст] : навчальний посібник / Г. Й. Давиденко, О. М. Чайка ; Міністерство освіти і науки України, Глухівський державний педагогічний університет ім. С.М. Сєргєєва-Ценського. - К. : Центр учбової літератури, 2007. - 400 с.



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар