Сторінки

вівторок, 19 травня 2015 р.

У Львові з’явиться перша урбан-бібліотека


Як зі старої читальні зроблять інкубатор міських ідей. Кольорові пуфи, ненав’язлива ретро-музика з програвача, проектор для презентацій та фільмів, книги з урбаністики, велика кухня та чорна кількаметрова дошка з побажаннями, написаними крейдою, – такою має стати львівська міська бібліотека на вул. Устияновича, 4.
Відразу кілька організацій вирішили змінити міську бібліотеку, аби тут збиралися люди, що змінюватимуть місто.
Книгозбірня розташована за кілька хвилин пішої ходи від Львівського національного університету ім. І. Франка та «Львівської політехніки», тому перша зустріч викликала захват у студентів, які навчаються поруч і давно шукають місце, де можна було б зустрічатися і обговорювати свої ідеї.  Тож саме місце розташування будівлі було вирішальним, коли у міськраді вагалися, яку ж саме  обрати бібліотеку.
Для роботи над проектом об’єдналися відразу кілька структур: міська рада, сама бібліотека, Інститут міста та організація UrbanIdeas.
Два тижні команда з дев’яти активістів щодня збиралася у бібліотеці та влаштовувала «мозкові штурми», бо потрібно було підготувати не лише візуалізацію ідей, але і кошторис проекту. Сформована команда складалася зі студентів-архітекторів, дизайнерів та міських активістів.
Вже під час першої зустрічі усі звернули увагу, що книгозбірня облаштована у колишній квартирі, тому домашню атмосферу вирішили підкреслити.
Ідеї ідеями, але на втілення  проекту мають бути гроші. У організаторів є кілька варіантів щодо пошуку грошей: фінансування з міськради, спільнокошт (колективне фінансування проектів), гранти та благодійні внески.
«Гроші потрібні на ремонт, меблі та техніку. В ідеалі ми б хотіли закупити іще книг, особливо з урбаністики. Для нас важливо, що це простір, який сам себе творить, ми сподіваємося, що саме цей принцип допоможе зреалізувати проект. На втілення планів у життя маємо цей рік. Якщо хтось хоче підтримати проект у будь-який спосіб, пофарбувати стіни, запропонувати ідею, пожертвувати гроші, том може звертатися на нашу сторінку у Фейсбук або приходити сюди в гості» - резюмує Анастасія Нечипоренко, куратор урбан-бібліотеки.
Отже, будемо з нетерпінням чекати відкриття, для того, щоб невдовзі відвідати місто Лева і оновлену бібліотеку.

А поки побажаємо успіхів і творчого натхнення команді, яка робить таку важливу справу!




 Більше про бібіотеку тут
 Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter



Немає коментарів:

Дописати коментар