Сторінки

середу, 6 травня 2015 р.

День народження поштової марки

6 травня 1840 року у Великобританії була надрукована перша в світі поштова марка – чорна однопенсова з профілем королеви Вікторії, а, ймовірно, 8 травня надрукована синя двопенсова марка, подібна до однопенсової, але синього кольору. Через п'ять днів марки почали офіційно використовуватися в якості оплати поштових послуг
Пізніше Всесвітній поштовий союз запровадив правило, що на кожній поштовій марці має бути позначена латинським шрифтом країна-емітент. Великобританії, як державі, що перша впровадила поштові марки, було дозволено цього правила не дотримуватися — тому всі надруковані там марки не мають назви держави.
В історії філателії перша марка відома під назвою «чорний пенні». Цим ім'ям марка завдячує тому, що надрукована була чорною фарбою з номіналом в 1 пенні. Марка мала водяний знак у вигляді малої корони. На ній було зображено портрет тодішньої королеви Великобританії Вікторії. «Чорний пенні» був надрукований у кількості 68 808 000 штук і до наших днів вони дійшли як у вигляді нерозрізаних листів (850 з них зберігаються в Британському музеї пошти), так і окремих погашених та непогашених марок. В кінці 1840 року, після того як практика показала непрактичність чорного фону для проставляння штемпелів, з форм «Чорних пенні» почали друкуватись марки з червоним зображенням.
В Україні поштові марки вперше з'явилися в часи створення незалежної Української держави – у 1918 р. Після цього – більш ніж 70 років Україна жила без власних марок. Лише з 1992 р. в Україні почали друкуватися власні марки незалежної держави.
Одразу після появи поштової марки з'явились і цінителі, які зрозуміли не лише її безпосереднє практичне значення, а й художню цінність як твору прикладної графіки. Так поштова марка стала предметом колекціонування, а людей, які почали збирати знаки поштової оплати, з середини 60-х років XIX ст. стали називати філателістами.
У 1852 р. в Брюсселі вперше експонувалася колекція марок, а перша дійсно філателістична виставка відбулася у 1870 р. в Дрездені.
У світі більш ніж у 40 країнах існують музеї поштових марок. Одним з найстаріших закладів є Берлінський поштовий музей. Один з найкращих музеїв поштових марок існує в м. Будапешт (Угорщина). Величезна колекція марок (понад 250 тис.) експонується у Британському національному поштовому музеї (м. Лондон). Великі музеї марок з багатими філателістичними колекціями є в Празі, Каїрі, Делі, Стокгольмі,Вашингтоні, Ольборзі (Данія), Токіо.
У художньо-меморіальному музеї О. О. Осмьоркіна, що в Кіровограді, також зберігається знана колекція поштових художніх марок, яка налічує понад 250 цікавих експонатів. Це серії марок, які представляють шедеври образотворчого мистецтва із музейних зібрань з усього світу.
А на поличках нашої бібліотеки, поціновувачам та колекціонерам стане у нагоді «Енциклопедія  філателіста», де можна знайти відповіді на різноманітні питання, та дізнатися цікаві факти! Чекаємо на Вас за адресою вул. Ю.Савченка,10, 2 поверх, кабінет №3.





Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар