Сторінки

понеділок, 27 квітня 2015 р.

Поет-неокласик

Визнаний літературознавець, глибокий аналітичний критик, полеміст, лідер "неокласиків", майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії Микола Костьович Зеров народився в м. Зінькові на Полтавщині 26 квітня 1890 року.
Приїхавши до Києва тринадцятирічним хлопчиком з провінційної Охтирки, Микола Зеров доклав колосальних зусиль, щоб опанувати рафіновану культуру передреволюційного міста. Революція й громадянська війна розбили в друзки ті форми, яких Зеров так старанно собі наробляв. Він тяжко переживав смерть видатних діячів культури – Бориса Грінченка, на похороні якого Зеров виступав, Костянтина Михальчука й Олександра Русова, яких він знав особисто.
Учений-енциклопедист, природжений інтелігент, він постійно відчував на собі цькування з боку літературних ворогів, що закінчилось арештом. Усі останні роки Зерову фактично заборонено займатися творчою діяльністю. Від Зерова вимагають самокритичних заяв і політичних декларацій. А згодом йому було винесено вищу міру покарання.
Минуло сто двадцять п’ять років від дня народження Миколи Зерова. Його внесок до нашої культури великий і коштовний, а заплачено йому за нього мученицькою смертю на Соловках. Праця Зерова - літературознавча, перекладацька, поетична – неоціненна.



Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар