Сторінки

вівторок, 21 квітня 2015 р.

Бібліотекарі і журналісти. Чи можливе поєднання?

14 квітня, після великодніх свят, гостинно відчинила двері ІІІ Всеукраїнська школа бібліотечного журналіста, яка традиційно, третій рік поспіль, проводиться у Харківській державній науковій бібліотеці                       ім. В.Г. Короленка. 
Протягом чотирьох днів фахівці бібліотечної справи зі всієї країни підвищували та удосконалювали свої знання з бібліотечної журналістики. Адже не секрет, що бібліотекарі мають уміти не тільки якісно обслуговувати користувачів, задовольняючи їхні інформаційні забаганки, але й користуватися сучасними можливостями. Бібліотекар – це давно мультифункціональна професія, яка  вдало поєднує традиції та сучасність. Якщо з першим проблем майже не виникає, то із сучасністю є деякі непорозуміння. Саме для цього, щоб стати ще більше обізнаними у сфері сучасних технологій та покращувати позитивний імідж бібліотек через ЗМІ різного рівня та  бібліотечні ЗМІ – власні сайти і сервіси, був започаткований цей навчально-інноваційний проект. 
Перший день занять розпочався традиційно з реєстрації учасників. А їх у цьому році було 22 особи з різних областей України: Дніпропетровської, Полтавсткої, Одеської і Луганської. Продовжився день майстер-класом від Л. Поперечної – керівника прес-служби Національної бібліотеки України ім. В.Вернадського, яка поділилася своїм досвідом роботи в адмініструванні офіційних сторінок бібліотеки у соціальних мережах. Бо, як показала практика, бібліотека і соціальні мережі тісно переплелися й існують у симбіозі. А щоб зробити це існування більш результативним та плідним, пані Лідія розповіла про дієві системи та алгоритми, яким варто слідувати. Протягом наступних днів учасники відвідали наукову бібліотеку Харківського Політехнічного Інституту (ХПІ), опановували сервіси, теоретичні основи редагування з верстки електронних періодичних видань, працювали у творчих групах над створенням інформаційного продукту, а саме електронної періодики. Завершенням навчань стала презентація кожною з груп свого унікального видання, яку підготували головні редактори з обіцянкою продовжувати їх видавати у своїх бібліотеках.
На останок маємо подякувати організаторам, учасникам і безпосередньо Харківській Державній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка та її керівникам за знайомство з цією книгозбірнею. Це такий собі класичний взірець, який до сьогодні зберігає шарм і аристократичність минулого, що вирізняє його серед інших бібліотек. Можливо, дається взнаки давня історія цієї бібліотеки і теперішні її можливості, які роблять її величною скарбницею та берегинею інформації і знань.  



Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах:Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар