Сторінки

середа, 14 червня 2023 р.

Досліджуємо історію

  Дніпропетровськ – Половиця – Кодак: фольклорна та історична пам’ять

Місцеві історики, фольклористи та краєзнавці одностайно відкидали цю фольклорну версію як пізнішу і невмотивовану, а натомість наводили свої, щоправда гіпотетичні, не підтверджені жодними джерелами.

Так, архієпископ Гавриїл, член Одеського товариства історії і старожитностей, людина, добре обізнана з історією південного регіону, у преамбулі до спогаду М. Коржа зазначає, що в 30–40-х роках ХІХ ст. багато було розмов з приводу топоніма Половиця між любителями старовини, і більшість дискутантів схилялися до думки, що це слово походить від імені найпершого її мешканця, який імовірно прозивався Половик, подібно до того, як інші назви поселень Катеринославщини походять від прізвищ своїх засновників: Гупалівка від Гупала, Котовка від Кота і т. ін. Г. Залюбовський також вважав, що наявність полуниць не могла бути приводом для назви хутора чи зимівника, бо вони в значній кількості росли по всіх долинах і балках на півночі Катеринославщини. Відкидав він і версії про походження топоніма від імені Половик (О. Єгоров) та слова полон, полонити (В. Милославський) як такі, що не мають історичного підґрунтя. Не витримує критики, на думку Г. Залюбовського, і версія І. Манжури, який застосував лінгвістичний підхід до розв’язання цієї проблеми і вивів іменник Половиця від прикметника половий, тобто жовтуватий. На думку І. Манжури, за законами українського словотвору, якби топонім походив від імені Половик, то поселення називалося б Половиківка або Половикова; від полуниця – було б Полунишна або Полуничувата, а Половиця ж від половий могло утворитися подібно до п’яниця від п’яний або правиця від правий. Жовтуватий же колір мали піщано-глинисті ґрунти в околицях Половиці. Г. Залюбовський зауважив, що подібних «полових місць» чимало вздовж Дніпра, та щось жодне з них не дало назву населеним пунктам, що знаходяться на цих ґрунтах. Сам же вчений був прихильником версії походження слова Половиця від етноніма половці, хоча й вона спростована в одній із заміток як історично неправдива: половці кочували на Півдні України в ХІ ст.

Натомість автором, який ховався під криптонімом Д. Нкл., була висунута ще одна, на наш погляд, варта уваги концепція походження цієї назви від слова полов, тобто полювання, оскільки в часи Запорожжя береги Дніпра були вкриті густим лісом, де водилося багато диких звірів.

(Далі буде)

 

Людмила Іваннікова, кандидат філологічних наук

Джерело: https://shron1.chtyvo.org.ua/Ivannykova_Liudmyla/Dnipropetrovsk_Polovytsia_Kodak_folklorna_ta_istorychna_pamiat.pdf?




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар