Сторінки

четвер, 21 липня 2016 р.

Що читають бібліотекарі

Киз, Дэниел.  Таинственная история Билли Миллигана [Текст] / Д. Киз; пер. с англ. Ю. Федоровой. - М. : Изд-во "Э", 2015. - 460 с. - (От создателя Билли Миллигана. Проза Дэниела Киза).

Книга заснована на реальних подіях
Всі хто хоч трохи вивчав психологію чи у вишах, чи у школі, чи просто як хобі, мали чути про унікального американця Біллі Мілліґана. Йому вдалося потрапити в усі підручники з психології. Але чи це та слава, про яку мріють… Це одна з найвідоміших осіб з діагнозом дисоціативного розладу ідентичності в історії психіатрії.
Вільям Стелні (справжнє ім’я) народився 14 лютого 1955 року в Маямі-Біч. І, як пише автор книги, вже із самого раннього дитинства в Біллі були різнобічно розвинуті декілька особистостей, і перші три з'явилися приблизно тоді, коли йому було п'ять років. А всього в голові та свідомості Біллі їх згуртувалося аж 24. Окремі повноцінні особистості різного віку, статі та національності. У кожного з них був свій акцент, жести, міміка, за якими лікарі та оточуючі згодом почали вирізняти хто є хто. Дехто з них володів мовами, які сам «Біллі-Н» навіть не вивчав, хтось мав талант вивільнятися від кайданів, а у когось був хист оратора. І кожна з особистостей з’являлася саме тоді, коли вона була потрібна.
Як пише автор у передмові до книги, перший раз він зустрівся з Біллі у Афінському центрі психічного здоров’я. І саме Біллі став ініціатором того, щоб про нього написали книгу. Коли писалася ця історія, у автора був доступ не тільки до історії хвороби, аудіо та відеозаписів сеансів терапії, у нього було набагато більше – це спілкування з самим Біллі, з усіма його особистостями, та людьми, з якими він мав контакт. 
Книга захоплює з перших рядків. Накриває хвилею подій, імен та пригод. Це яскравий приклад того, як документальний роман може викликати бурю емоцій та примусити співпереживати. Я не знаю як у інших, але коли я перегорнула останню сторінку книги, мені здалося, що мене залишив найліпший друг. Ніби те, з чим ти жив останній місяць, раптом зникло, і зникло без попередження. І ще довго не полишало бажання шукати статті, записи, будь-яку інформацію, у якій було б щось про головного героя.

Анна Богомазова
Завідуюча сектором соціокультурних проектів та зовнішніх зв’язків.




Більше про бібліотеку тут 
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter 
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар