Сторінки

четвер, 24 березня 2016 р.

Що читають бібліотекарі

Я люблю детективний жанр і прочитала багато детективів різних країн.
Моє знайомство зі шведським детективом сталося зовсім недавно, я подивилася серіал «Валландер» і, як книгознавцю, мені було цікаве саме першоджерело. Ось так я й познайомилася із творчістю шведського письменника Хеннінга Манкеля.
Що ж мені сподобалося? А ось що.
1) Швеція. Швеція колись була потужною імперією, зараз – це одна з найзагадковіших країн Європи. Зазвичай люди відвідують тільки Стокгольм, а решта місць залишаються покритими таємницею. Саме в цих таємничих місцях і відбуваються основні події детективів.
2) Як в них обіграють сувору північну культуру. Ніхто не любить холод, дощ, сніг і постійну сірість. Скандинави теж від цього звіріють. Але при цьому вони навчилися з цим уживатися, зробили це своєрідним культом. І вони вміють робити з цього привабливу картинку.
3) Соціальність. Права жінок, мігрантів, осіб нетрадиційної орієнтації, ще якихось мінорних груп та інша соціальна несправедливість дуже вдало, при цьому ненав'язливо, вплетені в сюжет. Скандинавські серії, напевно, єдині, які ти обдумуєш, а не тільки розслабляєшся.
4) Відмінні сюжети. За дуже, фантастично, рідкісними винятками.
5) Яскраві герої, яких хочеться любити. Інші образи, інші особи, інша мода – ніякого лиску, все природно, справжні люди, а не силіконово-порцелянові моделі. Коли читаєш про комісара Валландера, відразу виникає образ людини, звичайної людини, яка живе в провінції, працює в поліції, важко переживає розлучення, у нього напружені стосунки з батьком і він має шкідливі звички. Перед нами не супермен, а теж звичайна людина, зі своїми недоліками і пристрастями. А це завжди наближає читача до героя.
Спробуйте, прочитайте хоч один детектив, в нашому фонді вони є, і ви не зможете зупинитися поки не закриєте останню сторінку останньої книги.

1) Манкелль, Хеннинг. Китаец [Текст] / Х. Манкелль ; пер. со швед. Н. Федоровой. - М. : Иностранка, 2011. - 656 с. - (Лекарство от скуки).
2) Манкелль Г. Італійські черевики [Текст] : скандинавський гостросюжетний роман / Г. Манкелль; пер. зі швед. Г. Мамчур; худож.-оформ. О. Г. Жуков. - Харків : Фоліо, 2013. - 312 с. - (Карта світу).


Провідний бібліотекар ВНІіБ, Кондратьєва Н.Е.




Більше про бібліотеку  тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter
Замовити книги можна тут 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар