Сторінки

понеділок, 22 червня 2015 р.

Дейзі-бібліотека

Протягом 2014-2015 років на території України триває міжнародний шведсько-український проект, покликаний створити Першу українську DAISY-бібліотеку для користувачів з глибокими ураженнями органів зору.
Проект підтриманий Міністерством культури України, Міністерством освіти і науки України, парламентським Комітетом з питань науки і освіти, Національним університетом «Львівська політехніка».
Мета міжнародного проекту – адаптація підручників та літератури для незрячих учнів і студентів, яка дозволить оперативно компенсувати критичний брак рельєфно-крапкових книг для інвалідів по зору шляхом використання альтернативного формату.  
«Дейзі» – це особливо зручний для користувачів із вадами зору формат, оскільки він має функцію навігації аудійованої книжки: повністю незряча людина спроможна протягом декількох секунд віднайти будь-який потрібний їй розділ, параграф, сторінку і т.ін.
Перші науково-практичні семінари і майстер-класи пройшли сьогодні у Дніпропетровську, на базі Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія.

Серед учасників були працівники публічних бібліотек, бібліотек системи освіти, громадських організацій та навчальних закладів. Під час семінару слухачам представили унікальні напрацювання в ділянці освіти і культури, технічні засоби, моделі облаштування робочого місця.
У бібліотекарів, які взяли участь у семінарі, з’явилась нове важливе завдання – начитування літератури для її наступної конвертації у формат daisy, що послужить створенню дейзі-книг. Таким чином, бібліотекарі закладуть підвалини для першої української дейзі-бібліотеки.





Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар