Сторінки

пʼятницю, 7 жовтня 2022 р.

На долоні історії


Хорхе Борхес: «I cannot sleep unless I am surrounded by books» (завершення)

У середені минулого сторіччя влада в Арґентині постійно змінюється, і Борхеса звільняють з бібліотеки. Він дуже дратує керівництво своїми талановитими творами та висловлюваннями. Задля злого жарту та розправи його перевели на посаду інспектора з торгівлі птицею та кроликами на міських ринках. Але він обирає викладацьку діяльність, дає уроки англійської літератури і роз'їжджає з лекціями по провінції. Слава і в Арґентині, і за кордоном наздоганяє його саме у цей період. Його обирають президентом Арґентинської спілки письменників, а твори  та оповідання масово перекладають. «Слава, як і сліпота, поступово прийшла до мене. Я її ніколи не шукав», – сумно жартував Борхес.

Військовий переворот 1955 року дає Хорхе нове призначення – посаду директора Національної бібліотеки Арґентини, на якій він працює майже вісімнадцять  років. Взнаки дається втрата зору, і в останній період свого життя Борхес не має можливості ані читати, ані писати. Студенти, друзі та близькі допомагають йому, він багато працює, пише і викладає на кафедрі німецької літератури в Університеті Буенос-Айресу. Слава письменника, твори якого вважають «скриньками» цитат і думок, зростає щодня. Він стає всесвітньо відомим, а в 60-х роках XX ст. – справжнім культовим автором, зробивши до того, за власним зізнанням, «всі літературні помилки, які були можливі».  

Дуже специфічним було й особисте життя Борхеса. Безліч жінок: секретарки, співавторки, шанувальниці, просто подруги. Він закоханий і в нього закохуються. Але головною жінкою для нього стає Марія Кодамо. Майже на сорок років молодша за письменника, японка по батькові та німкеня по матері. Після смерті 99-річної матері Хорхе вона до останніх днів стає його очима, вирішує всі побутові та фінансові питання. Борхес і Марія багато подорожують, об'їздивши майже всю земну кулю. А через десять  років після зустрічі, у 1986-му одружуються.

Того ж року тяжко хворий письменник помирає, похований у Женеві.

Найбільш значними літературними преміями письменника-філософа, який відносився до себе та світу з надзвичайною іронією, є премія Сервантеса (найпрестижніша в іспаномовних країнах) і Всесвітня премія фентезі (World Fantasy Award for Life Achievement). Обидві присвоєні йому в 1979 році.

За творами незрівняного арґентинця знято понад тридцять фільмів.

Незважаючи на очевидну самодостатню реалізацію у літературі, саме у бібліотеці Борхес зробив свої перші значущі письменницькі кроки, наблизившись до власного неповторного стилю. Не випадково у багатьох його творах можна зустріти меседжі про те, що бібліотеки нагадують рай, і можливості їх безмежні. Так.

Олена Ємельянова, завідувачка сектору соціокультурних проєктів і зовнішніх звязків

 

Фото: https://www.imdb.com/title/tt6126514/

Джерела:

 Борхес, Хорхе Луїс. Вибрані поезії [Текст] / Х. Л. Борхес; з ісп. пер. С. Борщевський. - Л. : Кальварія, 2010. - 160 с

 

Борхес, Хорхе Луїс.  Книга вигаданих істот [Текст] / Х. Л. Борхес, М. Герреро ; пер. з ісп. С. Борщевський. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. - 238 с.

 

Борхес, Хорхе Луїс. Книга Піску [Текст] / Х. Л. Борхес ; пер. з ісп. С. Борщевський. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. - 152 с.

 

Борхес, Хорхе Луис. Алеф [Текст] : новеллы / Хорхе Луис Борхес ; Пер. с исп. - СПб. : Азбука, 2000. - 541 с.

 

Борхес, Хорхе Луис. Проза разных лет [Текст] : сборник / Х. Л. Борхес ; сост., авт. предисл. И. Тертерян. - 2-е изд. - М. : Радуга, 1989. - 320 с. - (Мастера современной прозы : Аргентина).

 

Борхес, Хорхе Луис. Оправдание вечности [Текст] / Х. Л. Борхес. - М. : ДИ-ДИК, 1994. - 552 с.

 

Борхес, Хорхе Луис. Энциклопедия вымышленных существ [Текст] / Х. Л. Борхес. - Минск : Старый Свет : Принт, 1994. - 207 с.

 

Борхес, Хорхе Луис. Алеф [Текст] : новеллы / Хорхе Луис Борхес ; Пер. с исп. - СПб. : Азбука, 2000. - 541 с.

 

Борхес, Хорхе Луїс. Шість головоломок для дона Ісидро Пароді [Текст] / Х. Л. Борхес, А. Б. Касарес ; пер. з ісп. С. Чубай ; комент. М. Кияновська. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. - 216 с.

https://starylev.com.ua/blogs/8-urokiv-vid-horhe-borhesa

 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар