Сторінки

четвер, 13 жовтня 2022 р.

Що читають бібліотекарі

 

Байдак, Іван Степанович. Чоловік з моїм іменем [Текст] : повість / І. С. Байдак. - Харків : Vivat, 2019. - 144 с. - (Художня література).


В пошуках себе

«Ми всі змінюємося та стаємо настільки іншими людьми,

 що, якби сіли напроти нас колишніх, то навряд порозумілися б».

 

«Чоловік з моїм іменем» – четверта прозова книжка сучасного українського письменника. Подорожуючи світом, Іван спілкувався з різними людьми та на основі цих розповідей він створив одну історію життя Родвелла Вільямса. Повість підіймає дуже багато життєвих питань, це універсальна інструкція життя в різні його моменти з різних ракурсів. Автор впевнений, що кожна людина, прочитавши цю книгу, знайде якісь відповіді на свої питання, що кожну людину зачепить якийсь конкретний момент у книжці. На мій погляд, повість мотивує читача зробити певний аналіз життя й за можливістю щось виправити, зробити або припинити шкодувати за тим, чого вже не можна змінити. Після прочитання книги створюється своєрідний ефект сеансу психотерапії, бо намагаєшся проводити ті ж самі паралелі, які стаються з головним героєм. І таким чином водночас проводиш внутрішній аналіз у самому собі.

Ми знайомимося з головним героєм, коли він уже в солідному віці. Він багато чого пережив і побачив, але зараз, дивлячись на колишнього себе, не може впізнати того ексцентричного юнака. Родвелл Вільямс, поховавши своїх батьків і переживши розлучення, пригадує події минулого: веселі студентські роки, цікаву роботу в букіністичній крамниці, прогнозоване життя молодого викладача та випадкову доленосну знахідку – біографічні рукописи невідомого автора. Гортаючи сторінки своїх нотатників, він згадує вагомі думки та події, розмірковує про самотність людської натури, плинність часу та втрачених надій. Це ніби потік свідомості, неперервний плин думок, коли одна непомітно переходить в іншу. Цікаво, що для мене сюжет у повісті був не головним, вразила мелодійна мова та криниця неймовірно глибоких думок, які хотілося розібрати на цитати.

Також мені припали до душі описи моментів, коли юнак працював у книгарні «Рукописи», рекомендував книги клієнтам і аналізував настрій прочитаних творів. Книжкова атмосфера, аналізи художнього тексту, думки про книги та їхніх авторів, пошуки таємничого письменника – для мене є справжнім раєм. Тож якщо Вам треба емоційно відпочити, або просто трохи покопирсатися в собі, розкласти думки по поличках – книжка може стати помічником у цій нелегкій справі.

Оксана Шевченко, заступниця директора з внутрішньобібліотечної роботи


Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар