Сторінки

пʼятницю, 28 жовтня 2022 р.

На долоні історії

 

Тодось Осьмачка: «Я вас любив, німуючи, то словом» (продовження)

Особисте життя Осьмачки теж не можна назвати вдалим. Перший раз він був одружений з Лесею Трохименко – випускницею медичного інституту з Київщини, яка дуже велику увагу приділяла начитаності Осьмачки таі постійно посилала його до бібліотеки. В перші роки одруження він прочитав більш ніж за все життя, зокрема чужих авторів. З дружиною вони розійшлися. Син Осьмачки – Ігор Теодосійович був чемпіоном СРСР з водного поло та тренером.

Закохувався Тодось неодноразово, і про його сватання можна було написати цілу книгу, але до серйозних стосунків справа не доходила. Хоча Осьмачка, високий поставний смагляволиций вродивець, міг сказати жінці компліменти та мав свій шарм.

Найбільшим його коханням опісля було почуття до сестри Йосифи, у мирському житті Олени Вітер. Отець її, професор Василь Реплинський, загинув разом зі своїми учнями під Крутами, і донька з матір'ю втікали від більшовицьких переслідувань, згодом Олена стала ігуменею Якторівського монастиря, потрапила до катівень НКВД, неймовірним чудом вийшла живою. Це була надзвичайно гарна та смілива жінка, яка під час війни дала прихисток кільком єврейським родинам. С
аме цій жінці Осьмачка присвятив рядки у віршах «Помста», «Присвята», «Передше», «Кривди», «Хустка», «Молитви».

Я вас любив, німуючи, то словом,

І вірив сліпо та тривожно знов,

А ви боялися щоб випадково,

Не виявив при людях я любов.

Саме ця недосяжна жінка важила у його житті найбільше з усіх. Вона високо цінувала творчість Тодося, але особистих почуттів до нього не мала.

Далі буде.

 

Джерела:

Слабошпицький, Михайло Федотович. Тодось Осьмачка: літературний профіль. Никифор Дровняк із Криниці: Роман-колаж (фрагменти). – Київ: Рада, 1995. – 142 с.

Слабошпицький, Михайло Федотович. Поет із пекла (Тодось Осьмачка). – Київ: Вид-во М.П. Коць: Ярославів Вал, 2003. – 366 с.

Маринкевич, Світлана Михайлівна. Стильові домінанти поезії Тодося Осьмачки: Монографія. – Дніпропетровськ: ДДФА, 2007. – 129 с.

Осьмачка, Т. С. Старший боярин.План до двору: романи / Т.С. Осьмачка. – Київ : Український письменник, 1998. – 239 с.

Осьмачка, Теодосій. Із-під світу : поетичні твори / Осьмачка Теодосій. – Нью-Йорк : Укр. вільна АН у США, 1954. – 317 с.

Шерех, Юрій. Не для дітей: Літературно-критичні статті і есеї. / Вступна стаття Ю. Шевельова. – Нью Йорк: Пролог, 1964. – 414 с.

Шляхи сподівань : українська література кінця ХVIII – початку ХХ ст. / упоряд., передмова В. І. Шкляр. – Київ : Грамота, 2006. – 512 с.


Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар