Сторінки

пʼятницю, 4 лютого 2022 р.

На долоні історії

Джек Лондон. У пошуках ніжності (завершення)

У 1900-му письменник одружується з нареченою загиблого приятеля Бессі Маддерн. З'являються дві дочки – Бесс і Джоан. Через чотири роки Лондон заявив дружині, що має намір розлучатися і відновив роман із Анною Струнською. Знайомі та дослідники намагалися з'ясувати чому виникло охолодження, але... особисте є особистим і подробиці відомі лише учасникам подій.

Мав Лондон стосунки і з Чарміан Кіттредж. Своєрідна дівчина, почуття до якої – від ненависті до любові. Її важко було назвати красунею, розумом вона теж не вражала, часом з неї насміхалися, оскільки вона показово бігала за чоловіками й не приховувала цього. Чому письменник захопився такою особою, лишається загадкою. Є припущення, що Кіттредж підкорила Лондона численними листами з освідченням у коханні. Давався взнаки дефіцит родинного тепла, уваги та справжньої турботи, які супроводжували Лондона довгі роки. Тому він щиро відгукнувся на ці прояви бажанних почуттів. До того ж Лондону і нудьгувати з новою дружиною було ніколи, вони були схожі пристрастю до авантюр і подорожей. 

Але й це кохання не сповнило справжніми почуттями, тому й  минуло, письменник починає зловживати спиртними напоями. Він страждав на захворювання нирок і помер від отруєння знеболюючим засобом. Деякі біографи вважають, що передозування препарату було сплановано, і Джек скоїв самогубство. Так, тема суїциду простежуються в його творах, однак, це лише версія. Останнім його  романом є «Серця трьох», опубліковано його було посмертно у 1920 році. 

На могилі  Джека Лондона замість надгробка – звичайна брила.

Два десятки романів, понад двісті оповідань, три п'єси. Все написано дуже просто, немов спілкуєшся із добрим другом або рідною людиною. Його літературна кар'єра тривала не надто довго – сімнадцять років, а його творами надихались Олександр Грін, Сергій Єсенін, мав книги у власній бібліотеці Лев Толстой. 

Джон Гріффіт Чейні, на превеликий жаль, так і не знайшов у близьких тієї самої ніжності, яка спроможна зберегти та творити справжні дива, яка  вище та поза межами всіх філософій і вчень. Тієї самої, яку врешті-решт отримав і в яку повірив його герой Біле Ікло.  За спогадами і свідченнями, Лондон тремтливо ставився до собак і особливо любив вовків. Можливо сам, шукаючи в них того самого справжнього сердечного тепла, якого так щиро прагнув і чекав від людей все життя. 


Джерела:

Американская новелла ХХ века [Текст]. – М. : Художественная литература.Т. 2 / худож. А. Ермакова. – 1958. – 535 с.

Гиленсон Б. А. История литературы США [Текст] : учебное пособие / Б. А. Гиленсон. – М. : Аcademia, 2003. – 704 с. – (Высшее образование ).

Денисова Т. Н. Історія американської літератури ХХ століття [Текст] : навчальний посібник / Т. Н. Денисова ; Національна академія наук України, Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка. – К. : Києво-Могилянська академія, 2012. – 486 с.

Лондон Джек. Мартін Іден [Текст] : роман: пер. з англ. / Д. Лондон. – К. : Держвидав худож. літ : Держлітвидав України, 1954. – 228 с.  

Лондон Джек. Серця трьох [Текст] : роман / Д. Лондон. – К. : Веселка, 1993. – 252 с. 

Лондон Джек. Маленькая хозяйка большого дома [Текст] : роман / Д. Лондон ; пер. с англ. В. О. Станевич. – Днепропетровск : Пороги, 1992. – 300 с. 

Лондон Джек. Бюро убийств [Текст] : [сборник] / Д. Лондон. – Днепропетровск : Днепркнига, 1992. – 493 с. – (Золотой фонд детектива : в 20-ти т. ; Т. 5). 

Лондон Джек. Морской волк [Текст] / Д. Лондон ; ред. Г. П. Злобин ; худож. П. Н. Пинкесевич ; пер. с англ.: Д. Горфинкель, Л. Хвостенко, М. Абкина и др. – М. : Правда, 1984. – 556 с. : ил. 

Лондон Джек. Любов до життя [Текст] / Д. Лондон ; пер. з англ.: Н. Дубровська, Г. Яр. – Київ : Знання, 2016. – 174 с. – (English Library). 

Лондон Джек (1876–1916). Я много жил [Текст] / Лондон Джек ; Пер. с англ. сост. и авт. критико-библиографического очерка В. Быков. – М. : Молодая гвардия, 1973. – 480 с. 

Лондон Джек (1876–1916). Північна одіссея [Текст] : новели / Дж. Лондон; пер.: Д. О. Радієнко, В. К. Горбатько; авт. передм. та прим. Н. Білик. – Харків : Бібколектор, 2013. – 408, [8] с. : портр. 

Стоун Ирвинг. Моряк в седле [Текст] : художественная биография Джека Лондона / И. Стоун ; пер. М. И. Кан. – Минск : Наука и техника, 1984. – 286 с.

https://biographe.ru/znamenitosti/jek-london/

https://diletant.media/articles/45321278/

https://artifex.ru/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BA-%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD/

Фото https://librebook.me/list/person/jack_london




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 

Немає коментарів:

Дописати коментар