Сторінки

пʼятницю, 18 лютого 2022 р.

Досліджуємо край

Роздуми про заснування міста Новомосковська

(продовження)


З 80-х років ХХ століття розпочинаються дослідження дати заснування Новомосковська. У 1980 році співробітники Новомосковського краєзнавчого музею надсилають запит до Центрального Державного архіву давніх актів у Москві. Звідти надходить «Архівна довідка про заснування м. Новомосковська», завірена підписом директора архіву. У довідці, спираючись на кілька опосередкованих джерел, зроблено висновок, що Новомосковськ виник на місці Богородицька, або Богородицької фортеці, закладеної у 1687 році. Фактично через рік ця фортеця була зведена. Тому на місцевому рівні датою заснування Новомосковська вирішено було вважати 1688 рік і в 1988 році в місті досить гучно відсвяткували 300-ліття Новомосковська. Навіть встановили на Соборній площі згадану меморіальну стелу на честь заснування міста.

Та виявилося, Богородицька фортеця до нас не має жодного стосунку. На всіх відомих старовинних картах фортеця зображена в гирлі р. Самари на значній відстані від нашого Новомосковська. Захисні вали цієї фортеці на диво добре збереглися й до сьогодні в селищі Шевченка, що в межах міста Дніпра. І вже на початку 2000-х років археологи ДНУ розпочнуть масштабні розкопки фортеці, які ведуться й до сьогодні.

Інша історія з датуванням міста розпочнеться у 2005 році. Досить відомі краєзнавці, історики і навіть декан історичного факультету ДНУ 27 травня 2005 року проведуть у Новомосковську науково-практичну конференцію «Історія м. Новомосковська, його околиць та містечок нижньої течії річки Самари». І за підсумками цієї конференції та рішенням комісії встановлять, що датою заснування Новомосковська слід вважати 1576 рік. 

Що це за дата? Це фактично перша письмова згадка про місто на річці Самарі – місто Самар. Згадано це містечко у грамоті польського короля Стефана Баторія, у якій король, крім цього містечка Самар, передає у вічне користування запорожцям й інші землі та привілеї. Але, по-перше, оригінал грамоти до нас не дійшов, збереглися лише копії і, по-друге, будь-якої вказівки, де ж знаходилося те містечко Самар, в грамоті також не вказано. Але на згаданій конференції всі члени комісії вирішили, що Новомосковськ – то і є Самар, згадана польським королем. Незважаючи на недостатність достовірних джерел і конкретних фактів, висновки конференції були підписані. Рішенням сесії Новомосковської міської ради депутатів від 28.02.2006 року було вирішено датою заснування м. Новомосковська вважати 1576 рік.

А вже скоро свої заперечення висунули археологи ДНУ, що копали Богородицьку фортецю і знайшли більш ранній культурний шар великого поселення, датованого початком ХVІ ст. Їхнє твердження – Богородицька фортеця й була збудована саме на місці того містечка Самар, згаданого у грамоті Стефана Баторія. Ось тут і розгорнулися історичні баталії.

Що дивно, що ще дуже-дуже задовго до всіх цих наукових баталій і пошуків дати заснування Новомосковська один із дослідників минувшини краю досить достовірно описав все у своїй праці. Мова йде про Феодосія (Макаревського), катеринославського єпископа, який у 1888 році видав надзвичайно цінну працю – «Материалы для историко-статистического описания Екатеринославской епархии». На основі архівних документів єпархії та документів Самарського монастиря єпископ ще у той час розклав все по полицях. Його твердження з цього питання таке: Богородицька фортеця була збудована у 1688 році на козацькій слободі Стара Самара, а Стара Самара – це і є старовинне козацьке містечко Самар. І що вийшло: учасники конференції 2005 року чомусь не взяли до уваги твердження єпископа, а археологи ДНУ своїми розкопками на Богородицькій фортеці фактично підтвердили дослідження єпископа.

Що ж пише Феодосій (Макаревський) про Новоселицю? Він говорить, що в архівах збереглися точні відомості про те, що коли на землях Старої Самарі розпочалося будівництво Богородицької фортеці і почалося розміщення московського гарнізону, вільні козаки старої слободи, незадоволені таким станом речей, покинули Стару Самарь та заснували ряд нових слобід – Спаську, Підгородню і Новоселицю. Тобто, доки не знайдено нових прямих джерельних доказів, можна стверджувати, що історія нашого міста розпочинається наприкінці 1680-х років. Точної дати встановити поки неможливо, і питання про дату заснування Новомосковська все ще відкрите.

Це твердження ні в якому разі не зменшує історичної слави нашого міста, заснованого вільним козацтвом. Міста, яке у ХVІІІ ст. було адміністративним, військовим, торгівельним і релігійним центром Самарської паланки – найбільшої територіально-адміністративної одиниці Запорозьких Вольностей. І це ще раз доводить, що в питанні датування міста Новомосковська крапка ще не поставлена.

Костянтин Мешко, директор 

Новомосковського історико-краєзнавчого музею

імені Петра Калнишевського


Джерело: https://www.facebook.com/groups/samar.history/posts/1669487260055761



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  



 

Немає коментарів:

Дописати коментар