Сторінки

середу, 16 лютого 2022 р.

Досліджуємо край

Роздуми про заснування міста Новомосковська

Питання про заснування міста Новомосковська все ще лишається відкритим, своєрідним «каменем спотикання» багатьох дослідників, істориків і краєзнавців. Власне й самі дослідники, за браком прямої джерельної бази, і заплутали це питання так, що мешканцям міста дуже складно у ньому розібратись. У сквері, розташованому поряд із собором, у 1988 році встановлена кам’яна меморіальна стела на честь 300-ліття заснування міста. Напис на одній з дошок стели звучить так:

1688–1988

В пам’ять про заснування

Усть Самарської

Богородицької

Фортеці

та освоєння

Присамарського краю

Спробуємо розібратись… Що за Усть Самарська Богородицька фортеця? Власне такої фортеці не існувало. Існувала: 1) Богородицька фортеця, збудована у 1688 році за наказом царату для московського гарнізону як опорний пункт на шляху до Криму під час Російсько-турецької війни. Зведена фортеця була на правому березі Самари, в місці впадіння її у Дніпро (зараз це територія селища Шевченко в межах міста Дніпра). 2) Усть-Самарська фортеця, збудована у 1740-х роках як своєрідний форпост російських військ під час російсько-турецьких війн уже ХVІІІ століття. Зараз на місці фортеці розташоване селище Стара Ігрень (знову ж таки в межах м. Дніпра).

Тобто, дві згадані на дошці фортеці не мають жодного стосунку до нашого міста, а що до приписки «освоєння Присамарського краю» то тут взагалі не зрозуміло, ким освоєння? Російським гарнізоном? Адже ці фортеці будувались на місцях старих козацьких поселень.

Напис на другій дошці стели звучить так:

Повітове місто

Новомосковськ

Засноване на місці Екатеринослава І

З 1786 по 1794 рік

був розташований

в Богородицькій фортеці

в 1794 році

переведений в нашу

Новоселицю


Про що тут йдеться… В 1776 році за наказом князя Григорія Потьомкіна розпочнеться проєктування та будівництво міста Катеринослава. Розпочнеться це будівництво на правому березі річки Самари, там, де в неї впадає Кільчень (зараз це селище Самарівка). І місто було зведене, але, як виявилося через кілька років, у дуже невдалій місцевості: весняні паводки, неврожаї тощо. Тому за наказом того ж князя Потьомкіна у 1786 році Катеринослав перенесуть і почнуть будувати на правому березі Дніпра, і таки збудують – зараз це місто Дніпро. Але що ж робити з тим першим Катеринославом на Самарі? Місто ж є, але лишилось без назви. От і вирішено було дати йому назву – Новомосковськ. Та за кілька років, через те ж невдале розташування, місто взагалі знелюдніло і спустіло. Імперському уряду не подобалось, що місто з такою помпезною назвою стало покинутим. І у 1794 році козацьку Новоселицю, розташовану трохи вище за течією Самари, перейменують на Новомосковськ. Тобто, Новомосковськом ми стали лише в 1794 році.

Ще на цій дошці зазначено, що Новомосковськ був розташований у Богородицькій фортеці. Як вже писалося вище – ніколи такого не було!

І головне! Написи на цій стелі не вказують жодної конкретної дати заснування Новомосковська. Але від часу встановлення стели (1988) і до 2006 року датою заснування міста вважався 1688 рік – рік заснування Богородицької фортеці. Чому так? Чому взагалі не ставилось питання, а звідки ж взялась сама Новоселиця? Ще поговоримо про це…

(Далі буде)

Костянтин Мешко, директор 

Новомосковського історико-краєзнавчого музею 

імені Петра Калнишевського




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  


Немає коментарів:

Дописати коментар