Сторінки

пʼятницю, 24 вересня 2021 р.

На долоні історії

Жорж Сіменон. Людина, як всі


Автор понад 400 романів, у тому числі двадцяти книг-спогадів і тритомної автобіографії,  великої кількості статей, серед них і про Одесу. Його твори перекладені сорокома мовами світу. За романами створено понад п`ятдесят кінофільмів і театральних вистав. Член двох академій, почесний у кількох університетах, лауреат десятків міжнародних премій. Полюбляв псевдоніми та жінок. А ще, детектив, жанр який і зробив його відомим у всьому світі. 

Georges Joseph Christian Simenon, який не вбачав у собі ніяких особливих відмінностей, у рубриці «На долоні історії».


Сіменон народився на початку XX сторіччя у Бельгії. Батько – службовець у страховій компанії, дідусь – ремісник-капелюшник, прадід – шахтар. 

Сім'я була релігійною, щонеділі маленький Жорж мав ходити до церкви. Можливо ця обов’язковість призвела до того, що згодом він втратив віру та перестав дотримуватись обрядів. Мати мріяла для сина про майбутне кюре або кондитера, син прагнув іншого.

У будинку, де мешкала родина Сіменонів, іноземні студенти знімали дешеві кімнати з пансіоном. Саме вони познайомили юнака з великою літературою, таким чином визначивши його долю.

Спочатку він обрав журналістику, хоча ніколи не читав газет і роботу цю уявляв лише за детективними романами відомого на той час французького письменника Ґастона Леру. Головний герой Леру – сищик-аматор Рультабіль, носив плащ і курив коротеньку люлечку. Сіменон узявся наслідувати свого улюбленого героя, з люлькою не розлучався до кінця життя та й своєму комісарові Меґре теж передав цю любов. У романах Ґастона Леру, які надихали юного Сіменона, діяли й репортери. 

Під час навчання в Єзуїтському коледжі Сіменон почав підробляти в редакції «Газетт де Льєж», де вів поліцейську хроніку. Він звертався до поліцейських дільниць, відвідував Центральний комісаріат. «Писав я, головним чином, про життя Льєжа, про міські події, більш-менш пов'язані з політикою, був вельми категоричний в думках і доволі скоро набув популярності. Подумати тільки! Навіть мій батько читав скромні опуси свого сина і ввечері, за столом, розмовляв зі мною про них», – згадував він в автобіографії «Людина як всі». 

Коледж Сіменон не закінчив, його батько серйозно захворів і невдовзі помер. Юнак відбув військову повинність і вирушив до Парижа. Якийсь час підробляв у відділах судової хроніки газет і журналів та зачитувався популярними розважальними романами. Читання надихнуло, і за короткий час він написав перший твір – «Роман друкарки», що вийшов у 1924 році. 

За десять наступних років було опублікувано триста романів і оповідань під різними псевдонімами, в тому числі – Жорж Сіменон.


Далі буде


Мастера детектива [Текст] : сб.: пер. с англ. и фр. / сост. Н. Бунин. – Самара : Фирма Шарк, 1992. – 316 с. : ил. 

Соната дьявола [Текст] : малая французская проза XVIII–XX веков / пер. А. Андрес. – Л. : Лениздат, 1991. – 414 с. 

Бреннер, Жак. Моя история современной французской литературы [Текст] / Ж. Бреннер. – М. : Высшая школа, 1994. – 352 с. 

Шрайбер, Элеонора Лазаревна. Жорж Сименон [Текст] : жизнь и творчество / Э. Л. Шрайбер. – 2-е изд., доп. – Л. : Издательство ленинградского университета, 1983. – 835 с. 

Сименон, Жорж. Избранные произведения [Текст] / Ж. Сименон. – М. : СП КВАДРАТ, 1992. – 437 с.



 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  


 

Немає коментарів:

Дописати коментар