Сторінки

середу, 22 вересня 2021 р.

Досліджуємо край

Поховання амазонок на території Нікопольського району

До окремої групи належать поховання жінок, яких супроводять не тільки предмети суто жіночого побуту, але й різноманітна зброя. Це поховання так званих амазонок. Їх чисельність постійно зростає, а відповідно пропорційно зростає й науковий інтерес до цього виду пам’яток. Свідченням останнього є низка статей О. Фіалко.

За спостереженнями науковців, поховання скіф’янок із озброєнням займають переважно основне положення в кургані, що певним чином свідчить про їхнє урівнене з чоловіками-воїнами становище у скіфському суспільстві. 

На території Нікопольського району поховання жінок-войовниць знайдені у к[ургані] 13 біля с. Капулівка та к[ургані] 13 поблизу м. Покров. 

У першому випадку поховання дівчини, одне з двох основних, здійснене у катакомбній могилі. Кістяк покладено випростаний на спині, головою на захід. До складу інвентаря входили золоті сережки та персні, намисто із золотих намистин, срібний браслет у два оберти, бронзове люстерко з залізною ручкою. Крім того, знайдено сагайдак із 52 наконечниками стріл, спис і дротик, дорогий посуд і залишки жертовної їжі.

Бокове поховання к[ургану] 13 біля м. Покров влаштоване для молодої жінки і вирізняється різноманітністю та багатством прикрас із золота, срібла і напівкоштовного каміння. Предмети озброєння містили у собі колчан із шкіри з 30 бронзовими вістрями стріл, ніж із руків’ям із кості. Жертовна їжа знаходилася на дерев’яному підносі.

 Основне поховання цього ж кургану є важливим для розуміння вікового складу амазонок, оскільки традиційним вважається приналежність до жінок-войовниць лише молодих дівчат. 

У катакомбній могилі завглибшки 5 м знаходився кістяк жінки, пораненої в ногу, та двох дітей: немовляти та другої – у віці 7–10 років. Вхід до камери мав заслін із боковини воза, тут же знайдені ступиці від двох коліс. Ця деталь поховального обряду свідчить про вельможність померлої скіф’янки. Серед інвентаря – як традиційні для жіночих поховань предмети побуту, так і залишки списа, вістря стріл. 

У к[ургані] 34 поблизу м. Марганець присутність у жіночому похованні зброї також визначає його належність до так званих скіфських амазонок. До нечисленних і недостатньо вивчених належить поховання у к[ургані] 5 групи «Сірко» поблизу м. Нікополь, яке В.А. Іллінська та О.І. Тереножкін розглядають як поховання чаклунки. На їхнє переконання, похилий вік, поза померлої лицем до землі та жертовна їжа у вигляді туші ягняти без голови з сімома «грибками»-застібками, свідчать про можливий зв’язок жінки із потойбіччям.


Джерело: Пам’ятки історії та культури Нікопольського району (за матеріалами «Зводу пам’яток історії та культури України» http://docop.dp.ua/upload/iblock/745/745db2bab69b801a2e7d63acdfdcd426.pdf





 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар