Сторінки

четвер, 28 травня 2020 р.

На долоні історії

Шарль Перро. «Дурниці», що принесли славу
(Закінчення)

Діти підросли,  Шарль Перро у свої шістдесят сім  вирішив написати кілька повчальних казок, про що йшлося у першій частині. Та вигадав їх не сам. Деякі з них згадав із власного дитинства, з іншими допоміг старший, пятнадцятирічний син П'єр.
Так у 1697-му з'являється збірка «Оповілання моєї матінки Гуски, або Оповідання та казки минулих часів із моральними повчаннями», що побачила світ під ім’ям наймолодшого сина – Арманкура. До неї увійшли сім перероблених народних казок та одна власна – «Ріке-чубчик», що й принесла широку славу. Так митець ввів цей жанру , так звану, «високу» літературу. Хоча Перро-старший до останнього вважав його «низьким», а твори – «дурницями». Але ці «дурниці» продавалися у паризькій крамниці Клода Барбена до 50 книжок в день. Тому протягом року видавець тричі повторював тираж. 
Казки відразу ж почали перекладатися іноземними мовами та мали вплив на творчість багатьох митців Європи, наприклад, братів Грімм. Ті, в свою чергу, почули їх в дитинстві від француженки- гувернантки, і навіть не здогадувалися, що твори мають певного автора. Вважаючи твори народними, вирішили переповісти під власними іменами. Однак брати не так вже й помилялися. Бо за століття існування казки Перро насправді стали народними. Мабуть, Шарля можна назвати родоначальником дитячої світової літератури.
Але казки принесли не лише славу, а й горе. Перші окремі твори побачили світ під ім’ям старшого сина, завдяки чому той у 19 років отримав дворянський титул та увійшов у коло близьких друзів принцеси. Та через пів року був заарештований через вуличну бійку, в якій закололи сина теслі. Батькові вдалося витягнути П'єра із в’язниці та купити тому чин лейтенанта у королівському полку. Хлопець відбув на фронт, де й загинув. 
Шарль Перро не зміг пережити трагедію. Його серце зупинилося 16 травня 1703-го. 
Однак, творчість нашого героя живе і через три віки. Ми, як ті брати Грімм, чули у дитинстві казки відомого француза та продовжуємо переповідати їх своїм дітям.

https://m.gazeta.ua/articles/history-newspaper/_pershu-kazku-sarl-perro-napisav-u-67-rokiv/202196
Бойко, Сергей Павлович. Волшебная страна Шарля Перро [Текст] / С. П. Бойко. - Ставрополь : Кн. И-во, 1992. - 317 с.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар