Сторінки

пʼятницю, 23 серпня 2019 р.

На долоні історії

Франц Кафка. «Процес»

«Процес» - філософський роман Франца Кафки, опублікований після смерті автора в 1925 році. Історія створення і публікації твору має особливості, які не можуть бути не прийняті до уваги читачем.
Період створення - з липня 1914 по січень 1915 року - збігся з найбільш важливими в житті Кафки подіями - розривом заручин з Феліцеєю Бауер і початком Першої Світової війни.
Своє становище в цей час письменник порівнював з існуванням обвинуваченого, а заключну розмову з коханою, що пройшла в присутності її сестри та подруги, називав не чим іншим, як «Трибуналом». Незабаром після цього наш герой приступає до написання «Процесу».
Спочатку робота над романом йшла безперервно, і всього за два місяці Франсу вдалося підготувати близько 200 сторінок рукопису.
Але його творчий порив швидко вщух і він переключається на інші твори. Пізніше робота відновилася, проте роман створювався нелінійно. За твердженням літератора і доброго друга нашого героя Макса Брода, перш за все Кафкою були написані перша та остання глави, в той час як робота над іншими йшла паралельно. Сторінки, що відносяться до «Процесу», письменник виривав з зошитів в яких працював і поділяв з фрагментами і главам, при цьому не впорядковуючи їх між собою, що згодом ускладнило відтворення фабули роману.
На початку 1915 року письменник перервав роботу і, за винятком нетривалої спроби в 1916 році, не приступав до неї у подальшому. Уже в листопаді 1914 року Кафка заявляв: «Я більше не можу писати. Я наблизився до кордону, перед якою мені, ймовірно, знову доведеться прочекати не один рік, щоб потім знову приступити до чергової знову нескінченної довго історією».
Після смерті героя в його паперах були виявлені дві записки, адресовані Максу Броду, в яких Франс просив спалити всі залишені рукописи: «Все це без винятку має бути спалено, і зробити це я прошу тебе як можна швидше».
Брод не послухав останньої волі товариша: зібравши розрізнені глави і провівши колосальну редакторську роботу, він опублікував «Процес» в тому вигляді, в якому його знають і люблять до нині.
І, оскільки сам текст твору нам учинений в різних варіантах при виданнях, слід почати з видавничих післямов публікатора.  Про це наступного тижня.

https://www.e-reading.club/chapter.php/104796/19/Kafka_-_Process___vosstanovlennyii_po_rukopisyam__.html
http://kafka.net.ru/text/chuzhoy-process-franca-kafki/



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар